Новини Хотели

Румънци масово анулират резервации за Великден у нас

   
Румънци масово анулират резервации за Великден у нас

Масово анулиране на резервации от Румъния за Великденските празници  отчита туристическият бранш. Причината е липса на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни от 1-ви май. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви преди месец, че България ще осигури "зелени коридори" за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Еврокомисията обаче още не е въвела единния електронен сертификат за пътуване, който да осигури безпроблемно пресичане на границите за хората с ваксина, с антитела след преболедуван коронавирус или с отрицателен PCR-тест. Очаква се това да стане едва през юни.

Засега единственото сигурно изискване за влизане на чужденци у нас е представяне на негативен резултат от PCR-тест или поставяне под карантина, която може да бъде отменена, ако до 72 часа бъде представен отрицателен тест. Правителството не се съгласи с призивите на хотелиери и туроператори да поеме разходите за тестването на чуждестранните туристи, така както правят някои други държави.

Представянето на PCR-тест се оказва висок разход за румънските туристи, които традиционно пристигат у нас семейно със собствен транспорт.

Все пак Северното Черноморие очаква първи туристи от северната ни съседка по Великден. До края на април курортът "Албена" ще отвори 4 хотела, които ще приемат над 2000 български и румънски гости за празниците.

Наемането на кадри е също проблем за бранша, както и ваксинацията на персонала в морските курорти. По данни на Варненската туристическа камара само по Северното Черноморие трябва да бъдат имунизирани близо 30 000 заети в туризма. "Ние много изоставаме, докато в Гърция и Турция започна ударна ваксинация на работещи в туризма. Първи са тези, които в момента са на работа - основно мениджърските екипи", посочва пред travelnews.bg Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Хотелиери и туроператори са категорични, че сезонът може да бъде успешен само при ваксиниран персонал и ясни правила на туристите, което включва "зелените електронни сертификати". 

Липсата им спира чартърните полети с туристи. През април и май са анулирани над 800 полета до летищата във Варна и Бургас, обяви концесионерът им "Фрапорт". Това ще доведе до нови сериозни финансови загуби за двете черноморски аерогари, които отчетоха миналата година 80% спад на пътниците.

Отказаните полети с туристи са от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. За летище Варна анулациите са за 450 полета, а за Бургас - 350. "Това е повече от предходната година", заяви Димитър Биков, началник отдел "Авиационен маркетинг" на летище Варна. Изобщо няма планирани полети от други два важни за летния ни туризъм пазари - Великобритания и Русия. 

КОНКУРЕНЦИЯ

В същото време от Бургаската туристическа камара посочват, че съседни наши конкуренти предприемат изпреварващи мерки за привличане на туристи. "Гърция подписа договор с Израел, стоплят отношенията си с Русия и питат колко туристи могат да очакват от там. Подписаха и меморандум с Румъния за разкриване на чартърни полети за гръцките острови. Кипър също вече посрещна руски туристи. Малта провежда независима външна политика по отношение на туризма спрямо ЕС. Турция също има договорки с Русия 4,5 млн. руски граждани да почиват в Турция и всички тестове да са за сметка на турската държава", посочи пред БНР Иван Иванов от Бургаската туристическа камара.

На фона на липсващите чуждестранни гости около Великденските празници от Обединение "Бъдеще за туризма" призоваха здравния министър да разреши пътуванията с организиран транспорт в страната преди 30 април. 

АПЕЛ

Автобусните екскурзии останаха почти единствената бизнес дейност, забранена до края на април. „Великденските празници наближават и наложеният мораториум върху организираните пътувания с автобус ще доведат до нови загуби за бранша. Бихме искали да изясним някои неясноти в заповедта на министър Ангелов и още веднъж да напомним, че повече от една година се нарушава правото ни на защитен и гарантиран от Конституцията труд", коментира Павлина Илиева, председател на сдружението.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати