Хотели

Хотелиерите поискаха да започне издаването на визи на руснаците

   
Хотелиерите поискаха да започне издаването на визи на руснаците

България трябва незабавно и спешно да започне да издава визи на руски туристи, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Само преди часове от Руската федерация обявиха, че спират за неопределено време полетите до Турция заради увеличените се случаи на Ковид-19 в страната. А именно към морски почивки в южната ни съседка се бяха насочили основната част от руските туристи. И след като тази дестинация става поне временно недостъпна за тях, логично е веднага да потърсят алтернатива за вече планираните си ваканции, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. 

Колкото и Господ за пореден път да ни доказва, че е българин и да прави всичко възможно да спаси летния туристически сезон на България, не бива да забравяме, че “той дава, но в кошара не вкарва” . И в този случай бездействието на външно министерство може да се окаже фатално за целия туристически сектор. Не започнат ли спешно и веднага да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползва от ситуацията. Защото конкурентите ни като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи, обясниха от БХРА. От организацията подчертаха и че икономически не е сега моментът външно министерство да прави политика и да се опитва да показва мускули чрез остри изказвания срещу Руската федерация, защото това е пагубно за икономиката ни. А без икономика няма политика. 

От национално представена организация с 36 регионални структури недоумяват защо към момента, въпреки че имаме работещи консулски служби, не се издават визи за руските туристи. Още повече, че вече има планирани  и директни полети между двете страни. Сега  е моментът поне да се опитаме да възвърнем загубените си позиции на руския туристически пазар, като ясно дадем знак, че имаме политическата воля това да се случи. За да успеем да привлечем руски туристи през това лято са необходими няколко спешни мерки, които могат да се изпълнят лесно, не струват много пари, но ще доведат до голям ефект и ще са от изключителна полза за бизнеса, който е на ръба на оцеляването, подчертават от БХРА. 

На първо място незабавно трябва да започнат да се издават визи. При това това трябва да се случва светкавично, а експресното издаване на документи да не е по-скъпо, а на една е съща цена като обикновената поръчка. Предвид, че се очаква сезонът, доколкото въобще има такъв, да се движи от резервациите в последния момент, това е от изключително значение. Трябва да се има предвид, че повечето Шенгенски визи на руските туристи вече са изтекли заради блокираните от пандемията пътувания, така че за да дойдат у нас са им необходими визи, издадени специално за България. 

Нужно е още да се направят постъпи за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, тъй като в момента на територията на Русия действат едва 3 консулски служби, които обработват визите за България от цялата необятна уска страна, което е крайно недостатъчно и затруднява работата. 

Важно е и да се изпрати още 1 туристически представител в Русия. Както и да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с български такива, подчертават от БХРА. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати