Новини

Иван Алексиев за дюните на Смокиня: Почистваме и подравняваме

   
Иван Алексиев за дюните на Смокиня: Почистваме и подравняваме

Снимки в социалните мрежи на разораната плажна ивица на "Смокини Север" предизвикаха гневна реакция на граждани. Те са убедени, че отново има засегнати и унищожени дюни. Според концесионера Иван Алексиев в момента се извършва подравняване на предпазните диги и хигиенизация на плажа. Започна проверка за извършено нарушение на бургаската екоинспекция. А казусът за поредна година преди началото на сезона поставя въпроса, как се стопанисват плажовете, предпазват или разрушават ивицата дигите, които се правят през зимата.

16 години не са били премествани заведенията на плаж "Смокини Север", под тях са се натрупали боклуци, а заради бурите през зимата, обектите и предпазните диги са претърпели щети, разказа дългогодишният концесионер на терена Иван Алексиев. Според него са предприети действия не да се рушат дюни, а да се опази плажът:

От това място само сме изхвърлили 6-7 "Ифи" с боклук. На дълбочина два метра са закопани фекални шахти, отпадъчни и помийни ями. Всичко това нямаше как да го извадим и извикахме трактор .Излезе и канализация от 80-те години, чугунена, която се пръсна из плажа. Чистихме и нея. Извикахме геодезист, това са колчетата на фирма" Шуменски кадастър", с която имаме договор. Тя ни изготви новите скици за заведенията. Оттам ни набиха колчетата. Те са на 2.50 - 3 метра от началото на дюните.Трактористът ни е инструктиран за извършване на СМР. Инструктиран е, че няма право до дюните да допира. Когато това място се разчистваше, присъстваше кадастърът, двама технически сътрудници, които замерваха. Сега това място като се изравни и подравни, то се оказа широко и голямо.Хората мислят, че ние крадем пясък.

Иван Алексиев показа документи, според които са налице  всички нужни разрешения и уведомления за дейностите. Те са от 13-ти март и 9-ти април.

Според еколога от БФБ Радостина Ценова, която днес бе на ивицата, само еконспекцията може да каже дали има нарушение:

Изглеждат разрушени, въпросът е, че се стига все по навътре. Явно идеята е, първата линия на сградите, да стане и първа линия на морето. В момента на плажа наистина е много страшно и много тревожно.

Един от активните граждани на Созопол Аспасия Порожанова допълни, че този тип диги и заравняване са незаконосъобразни. Тя уточни, че е виждала само на снимка настоящите дейности на плажа:

Тази вакханалия, която съществува сега по нашето Черноморие, да разораваме, защото не знам си какво правим, никъде го няма. Нито в концесионните договори, нито в закона за Черноморието.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е написал няколко писма до всички отговорни институции още през 2020 година и е получил само един отговор  за това как и кой трябва да  стопанисва ивиците.Според него е нужна радикална промяна:

Общините нямат никакви правомощия в такива случаи. Ние констатираме едни неща, на които не можем да реагираме, тъй като законът не ни вменява права за действия. Гражданите първосигнално си казват- къде е общината. Ако искат нещо да се промени, могат да дадат, примерно, стопанисването на плажовете на общините. Излизам с лицето си и казвам - хора, аз съм го разрешил това нещо поради тази и тази причина. За мен, големият проблем е не в това, дали в момента ще се окаже нещо законно или  незаконно е. Има една размита отговорност между министерства, включвам  и нас като община. Най-големият проблем е да се дефинира тук-кой носи отговорност.

 На наше запитване днес до екониспекцията, какво се случва с проверката на плажната ивица, от пресценътра уточниха, че тя все още продължава, няма яснота кога ще приключи, но едва след това ще има официално становище по случая.

/БНР



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати