Новини

Италия отваря за чужди туристи в началото на юни

   
Италия отваря за чужди туристи в началото на юни

Италия планира да възобнови туризма през летния сезон, но властите все още не са постигнали консенсус за ориентировъчна дата.

Министърът на туризма Масимо Гаравалия е уверен, че страната трябва да бъде отворена възможно най-скоро, за да помогне на икономиката да се възстанови, пише в. „Ла Стампа“.

Според него сезонът трябва да започне в началото на юни. „Всяка седмица губим част от БВП и не можем да си го позволим повече“, подчерта министърът, добавяйки, че се надява до 2 юни, Деня на републиката, „всичко или почти всичко да бъде отворено“.

„Очевидно - казва Гаравалия, - ще зависи от това как ще протече кампанията за ваксинация, трябва да бъдем много внимателни.“ Основният проблем е, че има сектори в туризма, които не могат да бъдат стартирани за една нощ, например, тематичните паркове и аквапарковете отнемат време, за да планират работата по поддръжката и да извършват предварителни продажби.

Според него обаче посоката вече е определена: в края на месеца ще може да се отварят кафенета и ресторанти, след което ще започнат да работят „зелени паспорти“. „Това може да се направи и е подходящо“, сигурен е министърът, „защото ако други го направят, но ние не, щетите ще бъдат огромни“.

Гаравалия също смята, че Италия може да използва „гръцкия модел“, като отвори отделни региони. Президентът на региона Венето Лука Зая подкрепи тази идея, като заяви, че е уверен в сезона и резервациите им вече нарастват. Ръководителите на Сицилия и Сардиния също обявиха готовността си да закупят необходимите дози ваксини за своя сметка, за да се създадат коридори с отделни държави и региони, където имунизационният процес е завършен.

Но не всички харесват идеята, някои управители не се съгласиха с министъра на туризма, както ръководителят на региона Емилия-Романия Стефано Боначини написа на страницата си във Facebook: „Надявам се, че министърът на туризма Гаравалия ще оттегли предложението си.

Не може да има привилегировани туристически курорти за сметка на други“. Той е убеден, че е много по-правилно да се засили кампанията за ваксиниране и да се въведат „зелени паспорти“ на европейско ниво.

Боначини беше подкрепен и от  управителя на автономна област Фриули  - Венеция Джулия Масимилано Федрига. „Точно сега, точно поради трудностите, с които се сблъскваме, трябва да покажем на всички граждани на тази държава, че има равенство“, казва той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати