Новини Събития

Маргините вдигат дискотека на изорания плаж Смокиня

   
Маргините вдигат дискотека на изорания плаж Смокиня

Нощен клуб от известна верига с капацитет за над 2500 души вероятно ще бъде изграден на терена, разчистен сред дюните на плажа "Смокини - север" до Созопол. Това съобщи "Дневник", позовавайки се на източници от Министерството на туризма. В единия вариант, клубът, представян като "нощен", можело да бъде преместен от "Слънчев бряг", където се очаква втори слаб летен сезон заради епидемията от COVID-19. А през миналото лято плажовете край Созопол и по цялото Южно Черноморие бяха препълнени от български туристи. Втората възможност предвиждала на плажа "Смокини - север" да бъде изграден втори клуб от същата верига.

По информация на TravelNews става въпрос за Bedroom. Клубът е собственост на Веселин Борисов и на Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. 

Тежки багери и булдозери изораха плажа на Смокиня, като напълно са променили релефа му. С цел площта за търговски цели да бъде увеличена върху него е разстлан пясък, изкопан от морето по цялата брегова ивица. Терен с размери между 600 и 800 кв.м между тях е заравнен от булдозерите, които са отнели част от дюните, а други са сериозно подкопани. На границата на разчистения терен са поставени колчета, които според Иван Алексиев, представител на концесионера на плажа, трябвало да бъдат "ориентир за евентуални инвеститори".

Пред "Дневник" Алексиев обясни също, че според съществуващата схема за разполагане на преместваеми обекти на плажната ивица, в разчистения правоъгълен терен сред дюните до момента е имало четири малки плажни заведения. След зимата те били в много лошо състояние и по тази причина се договорил със собствениците им да ги премахнат, за да бъдат изградени наново в по-добър вид. Трима от тях вече били заявили намерение да го направят. Формата и размерът на разчистения терен обаче по-скоро потвърждават твърденията, че на мястото ще бъде построен по-голям клуб .

Според публикация в "Капитал" от септември м.г. от 1 януари 2016 г. плажът в залива на къмпингите "Каваци" и "Смокиня" е даден на 15-годишна концесия на дружеството "Черноморска брегова група". То е собственост на Иван Тодоров и Иван Иванов, наречен през 2008 г. от МВР "счетоводителят" на братята Маргини и известен с прякора "Катинара". Според иформация на TravelNews от хотелиери, зад фирмата стоят братята Николай и Красимир Маринова, известни като Маргините от бившата групировка СИК. Дружеството им държи на концесия плажовете "Каваци-север" и "Смокиня-север". Концесията е дадена по времето на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според медийни публикации, най-апетитните плажове са раздадени от нея на мутри и представители на бившите групировки.

Въпреки снимките и видеоматериалите от плажа, направени в неделя, когато там все още работеше тежка строителна техника, във вторник (13 април) от РИОСВ - Бургас обявиха, че пясъчните дюни на плажа "Смокиня - север" не са засегнати. В информацията от извършена проверка, разпространена вчера, е записано следното:

"Установи се, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти. Тяхното местоположение е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS се установи, че не се засягат пясъчни дюни и обекти със забрана за разполагане на обекти и съоръжения".

В информацията за извършената проверка е отбелязано също, че схемата за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж "Смокини - север" през предстоящия летен сезон все още не е внесена за съгласувана с РИОСВ - Бургас. А "след направените констатации на концесионера на морския плаж е дадено предписание, да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения".

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев на този етап не може да потвърди за изграждането на клуба. Нямам подобна информация, каза той. Доколкото ми е известно, схемите за разполагане на преместваеми обекти на плажа през предстоящия сезон все още не са пристигнали от Министерството на туризма. След като от там разрешат изграждането на обектите ние издаваме само конструкционните разрешителни, нищо повече", каза Янакиев. Според него схемите е трябвало вече да бъдат изготвени, тъй като "хубави - лоши, става дума за стопани на плажа, които дават по една шапка пари на държавата, половината от които после се връщат в общината".

Във вторник общинската администрация в Созопол публикува на сайта си позиция по повод разораването на плажа "Смокиня" и накърнената цялост на защитените пясъчни дюни. В нея е записано, че Община Созопол няма правомощия да контролира концесионните отношения.

"В Закона за устройство на Черноморското крайбрежие изрично е упоменато, че контрол се извършва от концедента по концесионния договор". За това с писмо до Министерството на туризма община Созопол е предложила да се забрани изграждането на диги на плажове, на които няма ерозия, да се опише точно начина за санитарно-хигиенно поддържане на плаж (как, с каква техника и при какви условия става това), както и да се забрани разстилането на пясъка с тежка или лека механизация с цел разширяване на концесионната площ.

От Министерството на туризма засега също не потвърждават или отричат за изграждането на нощния клуб.

Междувременно от Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха, че по повод на публикации в медиите за разораване на пясъчната ивица на плаж "Смокиня - север" е започнала проверка. Тя ще бъде осъществена от служители на Областната дирекция на МВР в Бургас. "При стартиране на административно наказателно производство и при констатация на административно нарушение може да бъде използван целия обем на възможности, предвидени в закона, които позволяват отнемане в полза на държавата на средствата, с които е осъществено нарушението", пише в съобщението на прокуратурата. Срокът, в който окръжна прокуратура - Бургас трябва да бъде уведомена за предприетите мерки е до 19 април.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати