Анализи

Чужденците се отказват масово от почивка в България

   
Чужденците се отказват масово от почивка в България

Не се сбъднаха надеждите на туристическия бранш за едно по-силно начало на летния туристически сезон, който започва от 1 май.

Масово чуждестранните туристи се отказаха от своите резервации в България, тъй като няма ясни правила за пристигането им в страната.

В Кранево разчитат основно на румънски туристи. Те обаче няма да дойдат в страната, тъй като цената на PCR тестовете им струва почти толкова, колкото самото им пребиваване по време на ваканцията тук.

Иван Николов, който е управител на хотел в Кранево, сподели пред БНТ, че има цялостна липса на резервации. А резервациите, които са били вече направени, са успели да спасят, защото предлагат на туристите компенсации за PCR теста.

"Но това трудно достига до румънския турист като информация. Според мен реално държавата трябваше да компенсира тези PCR тестове поне за Великденските и майските празници. А за летния сезон трябва да се пусне пазарът извън Европа. Знаем всички какво ще стане, ако се пусне руският пазар да пътува свободно към България, ако бъде навременно обявен", коментира Николов.


Разчитат и на български туристи, особено по Великден.

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара заяви, че за да се случат Великденските празници, пък и сезонът, им трябва чудо, съставено от три малки чудеса: да се смъкне процентът на новозаразените под 4%, да се намали драстично броят на заболелите през последните 14 дни на 100 000 и най-вече да се вдигне процентът на ваксинираните.

Хотелиерите се надяват поне на хубаво време, защото това ще привлече родни туристи и резервации "в последната минута".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати