Новини

Увеличават се желаещите да почиват в чужбина

   
Увеличават се желаещите да почиват в чужбина

За разрешаване на  автобусните екскурзии в страната и чужбина преди 30 –ти април настояват  от  Обединение" Бъдеще за туризма". От Управата му изпратиха апел към здравното министерство за среща и решаване на належащи проблеми пред бранша. Преди време те са получили уверение, че щом случаите на заразени паднат, организираните пътувания ще бъдат разрешени, съобщи Павлина Русева, която е член на Управителния съвет на Обединението. То настоява да отпадне задължителния PCR-тест при влизане в България или да се  замени с антигенен тест. 

Организацията желае и намаляване на твърде високата цена на PCR-тестовете за българските граждани или въвеждането на преференциални цени за туроператорите, като организатори на групови пътувания. Според нея е нужна ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите и с наличие на антитела български граждани. Няма правна логика в задължаването на тези групи от хора да предоставят PCR-тест или бъдат поставени под карантина, считат от Обединението и уточняват, че трябва да се отвори коридор за ваксиниране на заетите в туризма български граждани, което ще превърне страната ни в сигурна  туристическа дестинация. 

Павлина Русева поясни, че през последния месец желаещите българи да почиват в чужбина са се увеличили. Дестинациите, които са отворени, са ограничени, но въпреки това има хора, които планират почивка. Това са тези, които  не са спирали да работят. Тя уточни, че  днес е станало ясно, че до 30-ти май се увеличава срокът, в който в турската страна ще се влиза с тест. ПСР –ът в Турция е 25О лири, това са близо 30 лева, у нас то е почти три пъти по -скъп, но има хора, които са готови да ги дадат, обясни още Русева:

Има интерес и към Египет, защото месеците април и май са подходящи за почивка там. Температурите не са толкова високи, има занижаване на цените в дестинацията като продукт. Това е и страната, която много бързо излезе със свой план за възстановяване по време на пандемия.Чартърите до там до средата на май са абсолютно пълни, подчерта Русева.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати