Хотели

Хотелиерите очакват трудности с погасяването на кредити

   
Хотелиерите очакват трудности с погасяването на кредити

Над половината от компаниите у нас (54%) очакват да имат затруднения при погасяването на банковите си задължения след изтичането на мораториум по плащанията. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) сред членове ѝ в периода 13-15 април 2021 г. Най-голям процент от участниците (28.6%) е от сектор "Хотелиерство, ресторантьорство и турагентство".

Над три четвърти от анкетираните (79%) отчитат влошени икономически показатели на предприятието си.

Половината от участниците в проучването (50.6%) прогнозират, че ще успеят да възстановят икономическото си състояние до края на 2022 г., а 18.3 на сто - до края на тази година.

Над една четвърт от запитаните (26.1%) виждат по-далечен хоризонт на възстановяване от кризата - след 2022 г.

Незначителен е броят на завилите, че ще прекратят дейността си, защото никога няма да се възстановят -  0.4 на сто.

Близо три четвърти от бизнеса (74%) разчита на мерки за подкрепа на заетостта.

Над две трети от предприятията (68%) се нуждаят от ликвидна подкрепа. От тях за една година  близо половината от анкетираните (47.3%) имат нужда от помощ за оборотни средства. За половин година – 14.9 на сто, за 3 месеца – 2.9 на сто, а за по-дълъг от една година период – 1.7 на сто.

В последния въпрос от анкетата участниците споделят своите предложения за подобряване на държавната подкрепа към фирмите.

Част от предложенията са в посока ускоряване на процеса и намаляване на бюрокрацията по предоставяне на подкрепата, отлагане/опрощаване на местни данъци и такси, запазване на по-ниската ставка по ДДС за ресторантьорския бранш.

Голяма част от анкетираните очакват удължаване срока на действие на съществуващите мерки и правят конкретни предложения за промяна на дизайна им, така че по-широк кръг фирми да могат да се възползват от тях.

Сред предложенията са също анализ на прилаганите до момента противоепидемични мерки и антиикризисни обезщетения на фирмите, по-малко държавна намеса в бизнеса и равнопоставено третиране на отделните сектори при прилагането на ограничения./ mediapool.bg

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати