Новини Хотели

Браншът се скара за срещи с партията на Слави Трифонов

   
Браншът се скара за срещи с партията на Слави Трифонов

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) изпрати писмо до парламентарната група на "Има такъв народ" с призив новата политическа сила да мери в туризма с един аршин и да не връща „модела Ангелкова“, който облагодетелства едни организации в бранша за сметка на други. Писмото е адресирано до председателя на партия „Има Такъв Народ“ – Слави Трифонов, председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов и е изпратено с копие до народния представител от политическата сила Ивайло Кожухаров, се казва в прессъобщение на обединението.

Веднага последва реакция от партията ИТН. „Изпратили сме покана до всички национално-представителни браншови организации в туризма, в това число до Алианса на туристическата индустрия в България и неговите членове. Това е първата среща от поредица такива с туристическия бизнес и никой няма да бъде пренебрегнат“, заяви пред TravelNews депутатът от ИТН Ивайло Кожухаров.   

„От наши членове в Алианса на туристическата индустрия в България научихме за инициативата на народния представител от Вашата парламентарна група, Ивайло Кожухаров да организира среща за обсъждане на варианти с бизнеса за включване на сектора в Националния план за възстановяване и устойчивост. За съжаление, въпреки добрата на пръв поглед инициатива, членовете на Алианса сме изненадани, че отново се подхожда с различен аршин към различните организации в туризма. И като основен критерий за подбора на поканените браншови организации не е взета предвид тяхната големина, национална представителност, активност и цели, а това кой с кого се познава или е общувал досега“, се казва в писмото на Алианса.

„За съжаление, една част от тези организации, както и Алиансът като техен обединител, не получиха покана за въпросната среща. Членовете на АТИБ считаме, че не е редно да се канят само някои от браншовите организации, а всички национално представени с избран от тях представител. Не считаме, че е добре да градим новите отношения между власт и бизнес чрез протестни писма от игнорирани организации. Това ще върне на дневен ред “моделът Ангелкова“ – модел на лични предпочитания и игнориране на неудобни въпроси. Не считаме, че Вашата партия иска да бъде сравнявана с този печален период от развитието на туризма, в който голяма част от бранша, беше игнориран, а проблемите на бизнеса бяха или неразбрани или за по-лесно замитани под масата. Вярваме, че като политическа сила на новото и на промяната, ще се превърнете в истински и ефективен инициатор за решаване на проблемите и трудностите, пред които е изправена туристическата индустрия. И ще наложите нов модел на комуникация – чрез равнопоставеност, зачитане на различията и ефективност, като декларираме, че членовете на Алианса сме готови за среща, на която да представим най-наболелите проблеми и мерки за тяхното решаване“, се казва в писмото на членовете на Алианса до Има такъв народ.

От АТИБ призовават в належащата и навременна среща за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат поканени освен големите национално представени организации от туризма и представителите на останалите парламентарно – представени политически сили. „За туристическия бранш Националният план за възстановяване и устойчивост е от първостепенно значение. И именно затова настояваме в обсъждането на вариантите за включване на сектора в него да бъдат поканени по-широк кръг участници, а не само „познати“ или „близки“ такива“, се казва в писмото, подписано от председателя на АТИБ Георги Рачев.

 

„Проблемите пред туристическия сектор са много сериозни и няма никакво време за тяхното решаване, тъй като страната ни закъснява с подготовката на летния сезон, който вече тропа на вратата и би трябвало да започне след броени дни. Въпросите за решаване са много и не подлежат на отлагане – правила за PCR тестове, сертификати за ваксиниране, транзитни зелени коридори, безплатни чадъри и шезлонги, незабавно започване на издаване на визи, осигуряване на оборотни средства за бизнеса, ваксинационен коридор за заетите в туризма, стимули за туроператорите, които водят туристи по суша, ваучери за ваканции и т.н. За да се вземат най-неотложни мерки от голямо значение е спешното сформиране и заработване на парламентарната комисия по туризъм. В тази връзка, се обръщаме към Вас с искане да станете инициатори за бързото създаване на парламентарна комисия по туризъм. Парламентарната комисия трябва да стане платформа за изслушване на бранша и за взимане на решения в помощ на бизнеса“, призовават в писмото си още от АТИБ. Като изразяват надежда, че ще бъдат правилно разбрани и възможно най-бързо ще бъдат предприети действия за обединяване на туристическия бранш.

Алиансът на туристическата индустрия в България бе създаден с цел обединение на туристическия бранш, което е абсолютно належащо, консолидиране на позициите на бизнеса и съвместна работа в интерес на сектора и на националните интереси на страната ни в туризма, подчертават членовете на обединението. В Алианса членуват 13 организации – Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Асоциация на екскурзоводите в България, Асоциация на планинските водачи „Планини и хора“, Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия, Българска асоциация на експертите в туризма, Българска асоциация на туристическите агенции, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Български планинарски съюз, Обединение „Бъдеще за туризма“, Сдружение „Туризъм“, Съюз на екскурзоводите в България, Национална асоциация по спа и уелнес туризъм и Федерация на таксиметровите шофьори и превозвачи в България. В най-скоро време към Алианса ще се присъединят и други организации от туристическия бранш.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати