Анализи

Бум на туризма в Израел

   
Бум на туризма в Израел

Тежък и продължителен локдаун, ускорена ваксинация и в резултат - истински бум на туризма в Израел.

Почти е невъзможно да се намерят свободни места за почивните дни в хотелите, хостелите, ваканционните селища или семейните хотели за селски туризъм в Израел. През останалото време легловата база все още е почти празна. Стратегиите за съживяване на туризма обясни управителят на един от бутиковите хотели в Хайфа - “Колони“, Мики Ай и завеждащата направление "Туризъм" в кибуц Ен Зиван на Голанските възвишения Литал Линер.

"Нашият хотел е от тези, които не спря да приема чуждестранни гости и по време на най-строгия локдаун. Знаете ,че много от предприятията продължаваха да работят. Международните връзки не можеха да спрат. Така че не изпратихме в неплатен отпуск целия персонал.

Самият аз давах дежурства на рецепцията, бях и барман, независимо че съм мениджър на хотела. Не направихме компромис с качеството на услугата, която предлагаме на гостите си. Повечето ни клиенти пътуват по бизнес дела, но за почивните дни има поток от израелски туристи. Съживяването вече се чувства. Но през седмицата има празни стаи. Затова не мога да си върна целия персонал. Чакаме с нетърпение чуждестранните туристи", каза Мики Ай.

"Хората бързат да наваксат едногодишното затваряне. След като масовото ваксиниране е факт, започна нещо не по-малко лудо. Нямаме свободни места, всички уикенди са ангажирани до края на юли. Клиентите ни идват при нас дори само за ден, важно е да излязат от къщи, а ние сме атрактивни заради това, че предлагаме активен начин на туризъм.

Намираме се на израелската пътека на туризма, по която преминават пешеходни и велопоходи, офроуд маршрути. Те си дават почивка в нашия кибуц, където има фабрика за шоколад, сладкарница и пекарна, а също две винарски изби. От февруари походите се възобновиха и точно през пролетта, когато не е толкова горещо, имат най-много участници.

Много често туристите искат да участват в прибирането на реколтата. Например сега е сезона на ягодите в Израел. Вече има записвания за брането на черешите и вишните, които са доста редки плодове в Израел. Има ги само при нас и в Хермон.

Пътуванията в чужбина с цел туризъм все още са трудни, затова хората компенсират с вътрешните възможности. Самата аз, преди да дойда в Ен Зивен съм работила 4 година в Европа и мога да сравня. По качество на туристическите услуги не им отстъпваме. Разликата е само в цените. В Израел е по-скъпо.

Като говорим за необичайни неща ,които се случиха през тази година, сред тях е „мартенския сняг“. От 6 години не е имало толкова дълбок сняг, дори през януари. Натрупа метър и половина. В Израел има хора ,които никога в живота си не са виждали сняг и заприиждаха. Хотелската база се оказа недостатъчно и се наложи  всяко семейство от кибуца да отвори дома си, за да приюти туристите", разказа Литал Линер.

/БНР



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати