Новини Транспорт

Соф Кънект става официален оператор на Летище София и представя надзорния си съвет

   
Соф Кънект става официален оператор на Летище София и представя надзорния си съвет

Концесионерът на Летище София - СОФ Кънект, потвърди ангажимента си за развитие на Летище София и българската икономика, като извърши в срок плащането на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС) към Република България на 19 април. Това първоначално концесионно възнаграждение ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 г. и ще подкрепи българската икономика. Плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията.

След този ключов момент, СОФ Кънект обяви, че от днес е официален и единствен оператор на Летище София, което позволява изпълнението на амбициозната инвестиционна програма в размер на 624 милиона евро и отключване на всички други ползи от концесията за държавата. Това стана възможно благодарение на изпълнението на всички предварителни условия и изисквания, определени от съответните органи.

СОФ Кънект представи и своя Надзорен съвет. Г-жа Илияна Цанова, бивш заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), ще председателства Надзорния съвет като независим член. В ролята си на председател, тя ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на Летище София, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех. Съветът ще включва още двама независими членове, които също ще допринесат със сериозния си опит и нишова експертиза.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности), Филип Гунев (независим член, признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията) и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

„Бих искал да благодаря на г-жа Цанова за това, че се присъедини към нас в изпълнението на този вълнуващ проект. Тя има богат опит в инфраструктурния сектор и публично-частните партньорства и е уважавана за своя професионализъм и интегритет. Приносът ѝ за развитието на България и ЕС чрез предишните ѝ роли в ЕБВР и ЕФСИ е признат в цяла Европа. Нейното ръководство ще бъде жизненоважно за успеха на този проект. Заедно ще направим Летище София средство за социален, икономически, екологичен и приобщаващ растеж за устойчивото развитие на София, нейния регион и България“, каза Тиери Део (партньор, основател и главен изпълнителен директор в Meridiam /член на Надзорния съвет на СОФ Кънект).

Илияна Цанова допълни: „За мен е чест да допринеса за успеха на тази важна инвестиция за България. Като заместник управляващ директор на ЕФСИ съм имала възможността да работя с г-н Део в качеството му на член на инвестиционния комитет на ЕФСИ и се радвам да обединим отново усилия с него и Meridiam за реализацията на този проект. Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище. Този стратегически проект е важен за развитието на инфраструктурата на региона и за цялата икономика и ще бъде от полза не само за служителите на летището и партньорите, но и  за всички български граждани.“

СОФ Кънект скоро ще представи публично бъдещите планове за Летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. СОФ Кънект ще създаде и Проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието.

 

За Meridiam

Meridiam е базиран в Париж утвърден и признат инвеститор в публични инфраструктурни обекти в световен мащаб, който е осигурил 70 милиарда евро капитал за строителство, управлява капитал на стойност 7 милиарда евро и инвестиции в 90 обществени инфраструктурни проекта в 26 държави по целия свят, между които летище LaGuardia в Ню Йорк. Meridiam инвестира в дългосрочен план (с повече от 25-годишен срок), а инвеститори в него са застрахователни компании, пенсионни фондове и банки за развитие, като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати