Хотели

Италия се готви за чуждестранни туристи от средата на май

   
Италия се готви за чуждестранни туристи от средата на май

Италия се стреми да отвори страната за чуждестранни туристи в средата на май, като обеща редица мерки за защита на посетителите, докато се опитва да спаси туристическия си сектор, опустошен от безкрайните локдауни и ограниченията в движението между различните области в страната, пише Bloomberg.

„Като част от надпреварата за съживяване на тустистическата индустрия, базираното в Рим правителство ще въведе така наречените ваксинационни паспорти по-рано от останалата част от Европейския съюз“, заяви в интервю министърът на туризма Масимо Гаравалия.

"Условията са подходящи за започване на летния сезон на 15 май“, каза Гаравалия, 53-годишен депутат от дясната партия „Лига“, най-популистката партия в Италия.

"Премиерът Марио Драги е под натиск за спасяване на туризма, който представлява 13% от икономиката на Италия. Пристигналите туристи са се понижили с три четвърти миналата година, генерирайки загуби на стойност 2% от БВП и излагайки на риск 100 милиона работни места", се казва в доклад по-рано този месец.

"Правителството на Драги се надява да въведе своята версия на планираните от ЕС „цифрови зелени сертификати“ чрез указ още тази седмица", каза Гаравалия, като част от плана включва така наречените "железопътни услуги без Covid" до около 90 дестинации, където ще бъдат задължителни тестове на пътниците преди те да се качат във влака.

Друг вариант са контролни пунктове на популярните туристически места.

„Във Венеция търсят решения, за да помогнат приемането на туристи, което може би станало чрез проверки, на малкото входни точки към града".

"Правителството също така планира да отдели над 1,7 милиарда евро в подкрепа на бизнеса и работниците, които са загубили приходи поради пандемията, като се предвиждат финансови инструменти, включително мини облигации", каза Гаравалия.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати