Новини Събития

Туристи си правят селфи с гнезда на лешояди в защитени територии

   
Туристи си правят селфи с гнезда на лешояди в защитени територии

Туристи в Източните Родопи все по-често си правят селфи с гнездящи белоглави и египетски лешояди, а така смущават спокойствието на пернатите. Затова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармират, че действията на хората могат да бъдат пагубни върху размножаването и оцеляването, особено на младите птици.

„Безпокойството на птиците в местата, които обитават, продължава да бъде една от сериозните заплахи особено за някои редки и застрашени видове. Най-често това се причинява от туристи, които се доближават прекалено много до скалите на гнездящите птици. Нека помним, че природата на Източните Родопи е дом, а всеки който пристъпи прага му – гост“, казват от БДЗП, пише Монитор.

Според тях все по-лесният достъп до места от дивата природа,  престоят и разходките в близост до върховете и подножията на скалите и гнездата на лешоядите, причиняват безпокойство. Прогонени от човешкото присъствие, лешоядите оставят своите яйца и малки незащитени. Отсъствието на родителите дори за кратък период крие риск от преохлаждане на яйцата или новоизлюпените, и тяхната смърт.

„Египетските и белоглавите лешояди са силно чувствителни към човешко присъствие в близост до гнездовите им скали. Свидетели сме на редица случaи, в които двойки напускат завинаги гнездото и територията, която видът е обитавал от десетки години, именно заради човешко безпокойство.“, казва д-р Волен Аркумарев, който е отговорник природозащитни дейности в БДЗП.

Екстремни спортове като скално катерене, парапланеризъм, офроуд в гнездови територии на лешояди и други застрашени видове птици също се отразяват пагубно върху тях. В страната има много подходящи места за практикуване на подобни спортове, но все по-малко подходящи местообитания за гнездене на тези редки видове, призовават от дружеството. А най-чувствителният на безпокойство период е времето на мътенето и отглеждането на малките – между месеците февруари и август.

По долината на река Арда е създадена мрежа от защитени територии с цел опазване на лешоядните видове птици, в които има въведени ограничения за избягване на безпокойство над територията и видовете, заради които е обявена. От БДЗП призовават туристите да следват някои важни правила за закрила на дивия свят. Част от тези правила са да се информират кои са защитените територии в районите, които туристите планират да посетят и какви са ограниченията. „Не се качвайте и разхождайте по върха на скалите, не вдигайте прекалено много шум, а ако снимате с дрон, не приближавайте скалите, на които гнездят защитени видове“, зоват от БДЗП. Оттам съветват туристите да следват само маркираните пътеки, където има такива, и да не увреждат естествената растителност.

Съгласно Закона за защитените територии на Република България са въведени специфични ограничения на човешките дейности в рамките на защитените територии. Тяхното неспазване може да има пагубен ефект върху защитените видове, които се срещат в тях.

В случай, че забележите нарушения в границите на защитените територии, от БДЗП припомнят, е трябва да се подаде сигнал на зеления телефон на съответната РИОСВ.

/monitor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати