Анализи Заведения

Пандемията удари капанчето на плажа

   
Пандемията удари капанчето на плажа

Летният сезон тази година ще стартира без капанчета на плажа. Това става ясно от намеренията на наематели и ресторантьори, пише „Телеграф“. Причините са противоепидимичните мерки, които задължават в заведенията капацитета да е намален наполовина, а също така и липсата на яснота за това дали ще има ограничения за влизане в страната от чужденци.

Заради намаления капацитет, Министерството на туризма внесе за обществено обсъждане изменение на Закона за черноморското крайбрежие, според което се разрешава за предстоящия летен сезон търговските площи, на които са разположени и капанчетата да бъдат разширени като допустимата площ не трябва да надхвърля 4 на сто от ивицата. Срокът за подаване на становища и мнения по законопроекта изтече на 9 април, като се очаква той да бъде внесен за приемане в Министерски съвет.

Относно втората тревога на бизнеса по морето, а именно за това при какви условия ще бъдат допускани чужденци в страната от туристическото министерство обявиха, че се очаква до дни Министерството на здравеопазването да издаде правила за влизане на чужди туристи. Предложението е да се допускат при три условия, а именно наличие на отрицателен PCR, поставени ваксини или с документ от лаборатория с наличие на антитела за хората, които са преминали заразата.

Затворени

Въпреки предложенията за решение на тези проблеми бизнесът по морето за сега не предприема наемане на служители, тъй като все още нищо не е ясно. Има такива, които смятат въобще да не отворят заведенията, а други пък планират първоначално да работят само по празниците, например Великден и Гергьовден, а след тях ще бъдат отворени през уикендите, тъй като времето се затопля и започват да идват българи на уикенд туризъм.

Повечето ресторанти и капанчета ще отворят в края на май, прогнозира председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Самият той планира да отвори заведение на морето, но това ще стане най-рано в края на май. Алибегов посочи, че има много негови колеги, които ще работят до края на юни само в определени дни, например от четвъртък до неделя. Относно цените, Алибегов коментира, че не вярва да са по-високи от предходната година. Той посочи, че по принцип ресторантите в курортите поддържат по-високи цени от тези в градовете, но те зависят и от потребителите. Защото, ако са прекалено високи, няма да има клиенти, обясни Алибегов.

Хотели

И родните хотелиери са силно притеснени как ще работят през този летен сезон, тъй като все още в много страни има строги пандемични мерки и записванията за почивки са твърде рехави. Някои от тях вече коментират, че без осигурен отвън туристопоток, едва ли ще отворят. Казват още, че едва ли ще могат да покрият разходите си по наемането на персонал за посрещане на очаквания минимален брой туристи. Не бързат и ресторантьорите, които по традиция наемат плажните заведения и плащат накуп цялата сума в началото на всеки сезон на концесионерите на плажовете. Те обаче също са в несигурност и ако бъдат принудени да не събират такси за чадъри и шезлонги, ще трябва да увеличат наемите на заведенията. Наемателите им пък си правят сметката, че една такава инвестиция може да се окаже твърде голяма за тях, за да се рискува в несигурния предстоящ летен туристически сезон. Има обаче и такива, които са оптимисти за летния сезон и вече търсят за наемане персонал, като предлагат на барбекюристи, пицари, бармани и кухненски работници месечно заплащане от 1000 до 1600 лева. На камериерки се предлагат 900 лв., на перачки и сервитьорки по 1000 лева, на бармани – 1100 лв., аниматори – 1200 лв. Най-високи са възнагражденията за добри готвачи, на които се предлага заплащане от 2000 до 3000 лева.

Във всички курорти на юг от Бургас кипи усилена подготовка за сезона. Хотелиерите освежават интериора и подменят мебели, ресторантьорите ремонтират заведенията отвън и отвътре. Туристическиия бранш в малките курорти като Созопол, Приморско и Царево отчете добър сезон миналата година и сега се готви да посрещне отново туристите. Вече текат резарвации, но предварителните записвания са слаби, което е обичайно. Българските туристи не са свикнали да планират отрано ваканцията си и разчитат да запазят стая в последния момент.

Заради наплива на родни туриисти в малките курорти, цените миналото лято там скочиха. Особено осезателно бе поскъпването в крайбрежните барчета и капани. Собствениците на крайбрежните капани в Бургас смятат да не пипат цените. Ако удържат на думата си, бира "Загорка" в бутилка ще върви от 2,60 до 3,50 лв. в зависимост от категорията на заведението. Порция  цаца ще се предлага на цена от 3,40 до 3,80 лв., а пържен сафрид или карагьоз ще струва в кръчмата от 6,80 до 8,30 лв. Барчетата на пясъка в Приморско и Созопол също ще отворят с миналогодишните цени. Там обаче храната излиза доста по-солено. Хамбургер, пица или дюнер се продават през лятото за 8-10 лева.

От 15 до 20 лева на легло вървят в момента частните квартири по южното черноморие. Срещу 30-40 лв. може да се резервира прилична двойна или тройна стая с телевизор и климатик. Една идея по-скъпи са квартирите в старинните части на Созопол и Несебър. Ако стаята е с гледка към морето, нощувката за двама започва от 50 лв. в ранния сезон. 

Хотелиери и ресторантьори са започнали вече да търсят персонал, но договори на този етап все още не се сключват. "Имаме предварителни договорки, но всички чакаме да видим накъде ще тръгне сезона. Ако има туристи, ще са ни необходими служители, но ако няма - няма смисъл да наемаме обслужващ персонал", коментираха хотелиери.

Собствениците на крайбрежни заведения в Шабла и Каварна търсят персонал, но не са убедени, че ще го наемат. Причината е в неизвестността относно бъдещето, казва Дарина Аргирова, председател на Туристическо сдружение “Каварна” и управител на сдружение “Черноморска ривиера - Добруджа”. В момента в Каварна не работи нито едно от летните заведения. Двете общини – Каварна и Шабла зависят основно от румънски гости. В момента в северната ни съседка има вечерен час и не е ясно как ще се развие ситуацията с Ковид-19 там. Заради неситурността за това дали няма да бъдат отново затворени заведенията има много такива, които въобще няма да отворят. Сметките показват, че няма как да се покрият разходи за консумативи и стока, за заплати и осигуровки. Плажните ивици и в Шабла, и в Каварна са доста отдалечени от градовете, което пък е още една причина за несигурността на крайбрежните кръчми. Всички летни тераси по крайбрежната алея Дамбата в Балчик работят. Те обаче са към хотелите, които опасват цялата алея и са на самия бряг на морето. Цените са същите като миналата година. Очаква се със затопляне на времето, Дамбата да се напълни с хора.

/Телеграф



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати