Хотели

Работодателите в туризма не искат да плащат стажовете на учениците

   
Работодателите в туризма не искат да плащат стажовете на учениците

Работодателите в туризма не искат да плащат стажовете и практиките на учениците. По този начин се къса връзката между образованието и бизнеса. Това заяви Ваня Емилова, преподавател в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна по време на дискусия „Кадрите в туризма“, организирана от Варненска туристическа камара и Икономически университет – Варна, в рамките на започналото днес HOLIDAY&SPA EXPO Virtual Show SUMMER EDITION. Проблемът е най-сериозен със заведенията. „Срещаме проблеми и често отпор от работодателите да ходят ученици на практика в обектите им“, коментира Емилова. Гимназията работи и сключва договори основно със заведенията в района на Варна. През лятото организира производствени практики в хотели. Учениците обаче отказват да работят без пари. 

Красимира Янчева, преподавател в Икономическия университет във Варна допълни, че в много случаи студентите дори си плащат за участия в семинари и допълнителни обучения в бизнеса. Това са големи разходи за тях, а целта е да получават знания в реалната среда, подчерта тя. 

Владислав Великов, мениджър на Effect Hotels и съосновател на 21Hoteliers коментира, че туризмът е изправен до стената с малко резервации за летния сезон и с липсата на кадри. „Имаме нужда от млади хора, но няма доверие в бранша вследствие на пандемията от COVID-19 и хората се ориентират към другите сектори, които дават стабилност“, обясни той. Лично Великов е ментор на млади хора и таланти, на които залага, защото имат потенциал. Те им заплащат допълнителни курсове и обучения. По думите му приоритет трябва да бъде връзщата между учебните заведения и бизнеса. 

Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара и преподавател в местния Икономически университет обяви, че в туризма са работили пряко над 143 000, а с обслужващите сектори стават 330 000 човека през 2019 г. Средната работна заплата е била 906 лв., което е под средната за страната. Секторът е реализирал приходи от 10 млрд. лева, което е 12.9% от БВП. Същевременно бюджетът на Министерството на туризма е едва 21 млн. лв. на година, което изключително малко на фона на приходите, които осигурява браншът, каза Димитров. 

Мирослав Иванов 

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати