Новини Хотели

Хотелиерите предлагат практиката на учениците да е сезонна

   
Хотелиерите предлагат практиката на учениците да е сезонна

Практиката на учениците в професионалните гимназии по туризъм в близост до българското Черноморие трябва да бъде само през лятото, а покрай ски курортите – през зимата. Това означава стажът да бъде сезонен и да е накуп, за да може да обслужва ваканционните хотели и ресторанти, заяви за TravelNews председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. По този начин учениците ще могат да работят от един до три месеца, на пълен работен ден и да получават по-добри месечни възнаграждения. В останалите градове на страната може да остане сегашният принцип, т.е. практиката да е по 2-3 часа в седмицата. За промените трябва да бъдат направени поправки в Закона за средното образование и Кодекса на труда, но и разпоредбите към тях.

„Учениците от горните класове са много добри служители, ентусиазирани са да работят и да изкарват пари“, коментира Щерев. Ограниченията да имат практика само по 2-3 часа, а не да бъдат на пълен работен ден до 8 часа, ги откъсва точно в разгара на работния процес, обясни той. Самите ученици искат да остават по-дълго, защото им е интересно да са в реалната бизнес среда. След завършването на средното си образованието, вече са готови кадри и може да растат в кариерата, каза още Георги Щерев.

От БХРА отдавна настояват и за други мерки за привличане, обучение и задържане на добре подготвени кадри в туристическия сектор. Те предлагат облекчаване на декларирането на договорите на членовете на фамилията, които подпомагат семейния бизнес, като се позволи на младежите от 14 до 16 години да работят в обектите, собственост на семействата им, да се въведат краткосрочни договори за наемане на персонал подобни на тези в селското стопанство за организиране на специални събития като сватбени тържества или абитуриентски балове.

От БХРА настояват да се облекчат режимите за работа в сектора на учащите на възраст от 14 до 18 години, да се въведе почасово заплащане, да се разреши на учениците да работят до 22 часа, практиките на професионалните училища да се провеждат в активния сезон за срок от поне 1 месец и учениците да получават заплащане за труда си по време на практическото обучение в реална среда.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати