Транспорт

Летищата във Варна и Бургас засега имат заявки и огромни спадове на полети

   
Летищата във Варна и Бургас засега имат заявки и огромни спадове на полети

Летищата във Варна и Бургас засега имат основно заявки за полети през летния сезон. Дори на тази база очакванията са за драстични спадове спрямо предпандемичната 2019 г. Това стана ясно от презентация на д-р Франк Кванте, Главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и Димитър Биков, началник отдел „Авиационен маркетинг“ в компанията, която е концесионер на двете летища, по време на Черноморския туристически форум, който се провежда онлайн в рамките на HOLIDAY&SPA EXPO Virtual Show SUMMER EDITION.  

Въпреки лошите прогнози за началото на сезона, все още има интерес към България и се надяваме в средата на лятото да започне възстановяването на туризма, каза Кванте. Той се надява повечето чартърни полети да бъдат осъществени, а редовните линии да бъдат пълни. За месец май очакванията са за спад от 69% на полетите до летище Бургас спрямо 2019 г., за юни (-39%), за юли над 300 000 туристи (-29%), за август около 280 000 туристи (-29%) и за септември (-12%). 

За Летище Варна ситуацията е сходна. За май спадът е със 60% спрямо 2019 г., за юни (-31%), за юли се очакват около 150 000 туристи, което е спад с 29%, за август около 140 000 туристи (-30%), за септември (-20%) и за октомври (-17%).  

Прогнозите засега са за добър сезон през септември, показват данните. Летищата са изградили необходимата инфраструктура за безопасност и за тестване на пристигащите туристи, обясни Франк Кванте. Той се надява за засилване на рекламата на България като безопасна дестинация и на отварянето на пазарите в Германия, Русия и Полша. 

Мирослав Иванов 

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати