Турагенции

Карта холидей обяви за първи път чартър до Исландия

   
Карта холидей обяви за първи път чартър до Исландия

Туроператорите „Карта холидей“ и "Интергрейд травъл" обявиха за първи път чартър от България до Исландия. Програмата е 1-6 септември 2021 г., заяви за TravelNews Калин Модев, съдружник в първата компания. Цената започва от 1495 евро на човек, в която влизат самолетните билети София - Рейкявик – София с авиокомпанията ALK, летищни такси, 20 кг чекиран багаж, салонен багаж до 7 кг. /макс. размер до 55 x 38 x 20 cm/, 5 нощувки в избрания  хотел, застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро, всички трансфери и водач на български език.

Исландия е земя на контрасти, може би едно от най-необикновените места на планетата, подчерта Модев. Дестинацията му е много добре позната и той води от доста години групи. Природата е уникална и пленява туристите. Исландия е страна на вулкани, гейзери и невероятни природни феномени – величествени водопади, полета от лава, покрити с тучна трева, черни плажове, базалтови колони, горещи извори и древни ледници. Всичко това ни очаква на острова, който сякаш не се намира на планетата Земя – толкова различни, изумителни и нереални са пейзажите му, обяснява с любов Калин Модев.

Програмата започва с опознавателна обиколка на исландската столица. Рейкявик е една от най-малките европейски столици с население малко над 100 000 души, заедно с предградията си, но има много какво да предложи. Наричан "слънчевият пътешественик", градът може да се похвали с красив център. Тръгва се из лабиринта от малки улички, опасани от стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите. Стига се до емблематичната църква Халгимскиркя /Hallgrímskirkja/, чийто строеж отнел над 40 години. Причудливите ѝ фирми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.

На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон - изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече - именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Съветваме ви да не спорите с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите - митологичните същества от исландските саги, в които по проучвания и до днес вярват много от гордите наследници на викингите, посочи Модев.

Продължава се към най-стария парламент в света, действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. След това се отива към Националния музей, Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала, концертната зала Harpa и сградата Perlan /Перлата/ с удивителния си купол и още по-невероятната гледка от терасата ѝ. Първият ден от запознанството с Рейкявик ще приключи с посещение на Хьофди - известната къща на брега, където е сложен краят на Студената война с историческата среща между президентите на САЩ Роналд Рейгън и на СССР Михаил Горбачов.

Златен триъгълник

Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/. По време на него ще откриете едни от най-известните природни феномени, ще се насладите на невероятни панорами и ще откриете вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя. Първата спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк - исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е насядала по стръмните брегове.

Следваща спирка е Гейзер /Geysir/. Природният феномен, дал името си на всички изригващи горещи извори по света. Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ - братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще поседите край него и ще наблюдавате поетапните му надигания, а на всеки 5 минути - впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 25 метра.

Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ - тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 32 метра. От „Карта холидей“ обещават, че дълго ще сънувате изумителната гледка на тази впечатляваща местност, а и на цяла Исландия.

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати