Новини Събития

Сърбия презентира у нас Нови Сад като европейска столица на културата

   
Сърбия презентира у нас Нови Сад като европейска столица на културата
Нови Сад
  Serbia.travel

Сърбия си направи ударна реклама на нашия пазар с щанд на българското онлайн изложение HOLIDAY&SPA Virtual Show Summer Edition, което продължава до 25 април на сайта www.travelmarket.bg. Присъединете се към нашето пътешествие през вековете в Нови Сад, който ще бъде „Европейска столица на културата за 2022 г.“, заяви пред TravelNews Анета Ускокович, маркетинг мениджър в Националната туристическа организация на Сърбия. Градът е известен със своя мултикултурен дух и смесица от архитектурни стилове – готика, барок, сецесион, неокласицизъм, модернизъм. Като символ на Нови Сад и Войводина се откроява Петроварадинската крепост – място за пикник, арт център, планетариум, център за нощен живот и за музикалния фестивал EXIT. В близост се намира интересно градче с велика архитектура – Сремски Карловци, известен със своите малки семейни винарни, които произвеждат автентични вина. Посетете този град, разположен живописно на Дунава и се потопете в неговата едновременно традиционна и модерна атмосфера.

В Сърбия ще намерите още истинска археологическа мозайка от наследени ценности: от античния период, през Римската империя, до Гамзиград – Зайчар, част от световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. Определено не трябва да пропуснете Виминациум, Лепенски вир или Медиана-Ниш, едни от най-добре запазените и най-важните археологически обекти, подчерта  Анета Ускокович. Манастирите и църквите са пазителите на сръбската културна традиция. Не пропускайте да ги посетите, защото някои от тях, като Поганово, Тумане, Манасия, са същински шедьоври на сръбската средновековна живопис и архитектура. Не пропускайте да се възхитите най-добрата комбинация от природни и културни съкровища в цяла Сърбия. Крепостите, построени предимно по бреговете на р. Дунав, са свидетели на бурното минало. Предлагаме да посетите Белградската крепост, откъдето можете да се насладите на красива гледка към устието на Сава, която се влива в Дунава, крепостта Смедерево или Петроварадинската крепост, известна още като „Дунавския Гибралтар“, или наскоро обновената крепост Голубац.

Сърбия изобилства от разнообразни красиви пейзажи, идеални за активна почивка. Ако сте любител на колоезденето, ще се насладите на маршрута EUROVELO 6, който минава през Железните врати – Джердап, най-дългото дефиле в Европа. Поради специфичното пресичане на ветровете и ширината на р. Дунав, това място с право може да се нарече и рай за ветроходци. А ако сте любители на туризма или алпинизма, или може би на парапланеризма, изберете обиколка, по която ще се насладите на най-красивите гледки в националните паркове Джердап, Тара, както и на живописната Стара планина и Сичевачка клисура.

Златибор, Копаоник, Стара планина

Добре дошли в родината на валовите склонове, ароматните поляни и гъстите гори. Така рекламира своите планини Сърбия. Докато вървите по пътечките, се почерпете с ароматни билки или горски плодове, които ще намерите в изобилие. Ширнали се ливади и долини, както и живописни пейзажи, покрити с гъсти иглолистни гори, правят Златибор и Копаоник едни от най-красивите планини в Сърбия. Стара планина разказва друга история. Села, в които времето сякаш е спряло, десетки водопади, които оставят посетителите без дъх, безкрайни пасища и планински върхове пленяват със своята красота.

Сърбия е дом на традиционни села и стари занаяти, които свидетелстват за начина на живот, който се предава от поколения. Красотата на запазената традиция разказва за богатството на разнообразието на културите на народите, живели на територията на западната ни съседка. Винаги, когато искате спокойствие и тишина, звуците на цветовете и аромата на природата, поемете по многобройните селски пътеки и усетете чистотата, свежестта и безкрайната красота на горското и ливадното пространство, пресечени от бистри потоци. Посетете известните старопланински села, заспали, забравени и неоткрити, в които цари тишина. Освен вкусното хапване и домашната ракия, можете да се научите да приготвяте домашните специалитети на нашите и вашите баби; ако предпочитате, може да прекарате малко по-активна почивка, карайки колело или разхождайки се по множеството маркирани планински пътеки.  

Цепенето на дърва, огънят в огнището, миризмата на окосено сено, мълзене на крави и кози, приготвяне на сирене, събиране на горски плодове и билки, приготвяне на традиционни ястия, хляб, баници, конфитюри и зимнина, са част от едно уникално преживяване, което само селото може да осигури.  Вместо градски шум, ще ви приспиват звуците на природата. А това, което е общо за всички домакинства в Сърбия, е спонтанната и искрена сърдечност и гостоприемство на домакините.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати