Новини

Търговците в Одрин искат евтини PCR тестове за българи

   
Търговците в Одрин искат евтини PCR тестове за българи

Търговците от Одрин поискаха цената на PCR тестовете за българските граждани, идващи на пазар в града, да бъде намалена, предаде БТА.

Пандемията е засегнала сериозно бизнеса на месните търговци и занаятчии, посочи Председателят на задругата на одринските търговци и занаятчии Хакан Фъндъклъ.

"Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Бедестен, Али паша и Араста преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки. Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция. Но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас. Трябва да се намери решение като се отиде към поевтиняване на тестовете и улеснения специално за българските и гръцките граждани, които са основни клиенти на одринските търговци", заяви той.

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт също наскоро направи предложение да се правят намаления за COVID тестовете за българи, идващи на пазар в Одрин.

"Ако успеем да постигнем намаление на цената на COVID тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите", заяви одринският представител.

Преди въвеждане на изискването за PCR тест за влизане в Турция, около 500 000 туристи месечно, посещаваха Одрин. Основният поток е от българи и гърци, които пазаруват в града най-различни стоки. Твърди се, че туристите са харчели средно по около 100-150 евро на човек.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати