Събития

Ваксинацията с Янсен започва за туристическия бранш

   
Ваксинацията с Янсен започва за туристическия бранш

Европейската агенция по храни и лекарствата и седем страни в Америка са взели решение ваксината "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") да се използва без ограничение. България започва имунизацията с ваксината на "Джонсън и Джонсън", от която се очакват след сряда 14 000 дози, на хората от туристическия бранш.

Това стана ясно на брифинг пред Министерство на здравеопазването днес след среща на Ваксинационния щаб.

Здравният епидемиолог доц. Ангел Кунчев обясни: "Ваксината на Янсен ще се разпространи по всички възможни канали - първо към туристическата индустрия, с оглед oа се обхванат 80 000 души преди старта на летния сезон, причината да са с предимство e, че е еднодозова".

Той обясни, че тя няма да бъде разпределяна по РЗИ, джипита и болници със зелени коридори, тъй като е в малки количества. Вероятно след туристическия бранш, тя ще се използва за ромското население, за което има план сметки да има имунизационни пунктове, тъй като там ще е по-трудно да се намерят хората за втора ваксина.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов също коментира, че е направен задълбочен анализ и становището на институциите е, че ваксината може да бъде прилага в съответствие с употребата й. Той даде пример - само 1 случай на 10 милион ваксинирани с тежък страничен ефект, което не дава основание да се идентифицират рискови групи. От днес от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия стартират ваксинирането с "Янсен" без ограничение. Но информацията се следи, тъй като се променя динамично, обясни още Кирилов.

Стана ясно още, че вече е публикуван графикът за "зелените коридори" на страницата на МЗ, общо 26, 4-ри в столичните болници - Пирогов, ВМА, Св. Анна, Александровска, голяма част от тях ще работят и почивните дни. Основните ваксини в тях ще са на "Астра зенека" и "Пфайзер", като количествата от "Модерна" са много малко и няма как да се разпредели във всички области, "защото се получават смешни количества", каза още Кунчев.

При ваксината на "Янсен" има лек превес на съобщените нежелани реакции, каквито са за ваксината на "Астра зенека", но няма ограничения.

Относно това дали има много желаещи за ваксината на "Пфайзер", здравните власти удвояват количествата през май, очетворяват през юни, затова притеснения по количествата вече няма, проблем остава да се убедят всички да се ваксинират", обясни Кунчев. Минимум половината ваксини са при джипитата - 138 000 са дошли днес от "Пфайзер", 270 000 следващата седмица. 3.5 милиона се очакват до второ тримесечие, 120 000 от "Модерна". За "Астра зенека" се препоръчва на всеки, който си е направил първа доза, да си направи и втора доза. Да, има препоръка за повишено внимание, най-вече за хора, които са имали тромбов проблем, обясни Ангел Кунчев.

"Ваксинационният щаб горещо препоръчваме да се завърши имунизацията с това, което е започнато", категоричен е той. Вторите дози на "Астра зенека" излизат като график в началото на май. Кунчев иска да стартира комуникационна кампания, в която да започне да се убеждават българските граждани да се имунизират по пътя на Израел и Арабските емирства, където няма нито един починал човек.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати