Новини Турагенции

Египет заменя пътуванията до Гърция за Великден и майските празници

  28.04.2021 12:25  
Египет заменя пътуванията до Гърция за Великден и майските празници

Покрай почивните дни за Великден и майските празници се очаква около 30 000 българи да потеглят на пътувания в чужбина, съобщиха за TravelNews от туристическия бизнес. Според прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) през уикенда на Великден ще има около 200 000 наши туристи, които ще останат в рамките на страната. Очакванията са туристите да слеят почивните си дни между Възкресение Христово и Гергьовден, като така пътуванията във вътрешността на България ще се увеличат до половин милион. По този начин великденската им ваканция ще продължи около 10 дни. Официалните неработни дни около Великден са 4 - от Разпети петък до втория ден на Великден, включително (от 30 април до 3 май). Ден допълнително - 4 май, пък получаваме, защото 1 май се пада в събота. Трябва да се върнем отново на работа на 5 май и 7 май, тъй като Гергьовден също е почивен ден.

За великденските и майските празници традиционно българите ходят най-много в Гърция и другите съседни страни. Заради пандемията, Гърция и Турция остават с големи ограничения и до тях почти няма да има пътувания. В чужбина най-много пътувания тази година ще има до Египет, показва справка сред туроператорите. Те организират общо около 20 чартъра до Хургада и Шарм ел-Шейх, с които ще заведат около 3500 българи в двата курорта. Първите групи вече са там от 24 април 2021 г.

“Египет заменя Гърция през тази година. Това е най-търсенета дестинация за Великден и майските празници”, заяви за TravelNews Пресиан Лозанов, управител на “Ара тур”. Освен туристи, той ще заведе и 80 свои приятели в арабската страна. За Египет се изисква негативен PCR тест на отиване и такъв след пристигането обратно в България, за да не бъдете под каранти, обясни Лозанов. Други дестинации, до които ще пътуват българите за празниците са Дубай, Доминиканската република и Малдивите.

Антон Наумов, управител на “Онекс тур” обяви, че имат най-много записвания за Египет. Отделно само те имат чартър до Доминикана и всяка седмица такъв до Малдивите, които ще продължат до края на май. Бейзат Туналъ, генералният представител на един от големите чужди туроператори у нас - TEZ tour посочи, че за Великден и майските празници върви само Египет. За Гърция и Турция всички програми са отменени заради големите рестрикции. Вероятно пътуванията до двете дестинации ще започнат да се случват към края на май, смята Туналъ.

Най-много чартъри до Египет прави най-големият български туроператор „Абакс“ – общо 12, които са пълни, обяви Георги Пасев, маркетинг директор на компанията. Полетите с “Бългериън ер чартър” са до Хургада, Шарм ел-Шейх и Кайро. Туроператорът ще командирова рекорден брой 25 български екскурзоводи, които ще придружават групите и ще разказват, и показват историята на Египет. Температурите в Египет в момента са поносими около 30 градуса, а влажността традиционно е много ниска (под 30%) в сравнение с други морски дестинации. Компанията ще прави чартърни програми до местните курорти през цялото лято и есента до края на октомври, каза Пасев.

Невена Николова, управител на “Дрийм холидейс” залагат на чартър до Йордания за Великден, който вече е почти пълен. Останали са само 6 места. По редовни линии имат туристи и за Дубай. Други три туроператора - "Екзотик холидей", Luxutour и "Руал травел" се комбинираха и правят съвместен чартър до Малдивите за Великден и майските празници. Освен до Малдивите имаме групи и до Дубай и Египет, каза Петър Стоянов, управител на Luxutour.

Туроператорът „Аполо“ прави два чартъра до Египет покрай Великден и майските празници. Първият е заминал на 24 април, а следващият е на 8 май 2021 г. с авиокомпанията „Бългериън ер чартър“, заяви Павлина Илиева, управител на компанията. Специфичното в програмата е, че се залага на круизите, в каквито е специализиран туроператорът. Това е мини почивка в курорта Хургада, тридневен круиз по река Нил и екскурзия в столицата Кайро. Програмата е наситена и разнообразна, допълни Илиева.

Египет е приел 500 000 туристи през първите три месеца на 2021 г. и е спечелил приходи от туризъм между 600 и 800 милиона долара, заяви заместник-министърът на туризма Гада Шалаби пред Sky News Arabia. Приходите от туризъм са спаднали със 70% през 2020 г. поради пандемията от коронавирус, като броят на посетителите се срива до 3,5 милиона от 13,1 милиона през 2019 година.

Мирослав Иванов, Хургада