Новини Турагенции

Египет заменя пътуванията до Гърция за Великден и майските празници

   
Египет заменя пътуванията до Гърция за Великден и майските празници

Покрай почивните дни за Великден и майските празници се очаква около 30 000 българи да потеглят на пътувания в чужбина, съобщиха за TravelNews от туристическия бизнес. Според прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) през уикенда на Великден ще има около 200 000 наши туристи, които ще останат в рамките на страната. Очакванията са туристите да слеят почивните си дни между Възкресение Христово и Гергьовден, като така пътуванията във вътрешността на България ще се увеличат до половин милион. По този начин великденската им ваканция ще продължи около 10 дни. Официалните неработни дни около Великден са 4 - от Разпети петък до втория ден на Великден, включително (от 30 април до 3 май). Ден допълнително - 4 май, пък получаваме, защото 1 май се пада в събота. Трябва да се върнем отново на работа на 5 май и 7 май, тъй като Гергьовден също е почивен ден.

За великденските и майските празници традиционно българите ходят най-много в Гърция и другите съседни страни. Заради пандемията, Гърция и Турция остават с големи ограничения и до тях почти няма да има пътувания. В чужбина най-много пътувания тази година ще има до Египет, показва справка сред туроператорите. Те организират общо около 20 чартъра до Хургада и Шарм ел-Шейх, с които ще заведат около 3500 българи в двата курорта. Първите групи вече са там от 24 април 2021 г.

“Египет заменя Гърция през тази година. Това е най-търсенета дестинация за Великден и майските празници”, заяви за TravelNews Пресиан Лозанов, управител на “Ара тур”. Освен туристи, той ще заведе и 80 свои приятели в арабската страна. За Египет се изисква негативен PCR тест на отиване и такъв след пристигането обратно в България, за да не бъдете под каранти, обясни Лозанов. Други дестинации, до които ще пътуват българите за празниците са Дубай, Доминиканската република и Малдивите.

Антон Наумов, управител на “Онекс тур” обяви, че имат най-много записвания за Египет. Отделно само те имат чартър до Доминикана и всяка седмица такъв до Малдивите, които ще продължат до края на май. Бейзат Туналъ, генералният представител на един от големите чужди туроператори у нас - TEZ tour посочи, че за Великден и майските празници върви само Египет. За Гърция и Турция всички програми са отменени заради големите рестрикции. Вероятно пътуванията до двете дестинации ще започнат да се случват към края на май, смята Туналъ.

Най-много чартъри до Египет прави най-големият български туроператор „Абакс“ – общо 12, които са пълни, обяви Георги Пасев, маркетинг директор на компанията. Полетите с “Бългериън ер чартър” са до Хургада, Шарм ел-Шейх и Кайро. Туроператорът ще командирова рекорден брой 25 български екскурзоводи, които ще придружават групите и ще разказват, и показват историята на Египет. Температурите в Египет в момента са поносими около 30 градуса, а влажността традиционно е много ниска (под 30%) в сравнение с други морски дестинации. Компанията ще прави чартърни програми до местните курорти през цялото лято и есента до края на октомври, каза Пасев.

Невена Николова, управител на “Дрийм холидейс” залагат на чартър до Йордания за Великден, който вече е почти пълен. Останали са само 6 места. По редовни линии имат туристи и за Дубай. Други три туроператора - "Екзотик холидей", Luxutour и "Руал травел" се комбинираха и правят съвместен чартър до Малдивите за Великден и майските празници. Освен до Малдивите имаме групи и до Дубай и Египет, каза Петър Стоянов, управител на Luxutour.

Туроператорът „Аполо“ прави два чартъра до Египет покрай Великден и майските празници. Първият е заминал на 24 април, а следващият е на 8 май 2021 г. с авиокомпанията „Бългериън ер чартър“, заяви Павлина Илиева, управител на компанията. Специфичното в програмата е, че се залага на круизите, в каквито е специализиран туроператорът. Това е мини почивка в курорта Хургада, тридневен круиз по река Нил и екскурзия в столицата Кайро. Програмата е наситена и разнообразна, допълни Илиева.

Египет е приел 500 000 туристи през първите три месеца на 2021 г. и е спечелил приходи от туризъм между 600 и 800 милиона долара, заяви заместник-министърът на туризма Гада Шалаби пред Sky News Arabia. Приходите от туризъм са спаднали със 70% през 2020 г. поради пандемията от коронавирус, като броят на посетителите се срива до 3,5 милиона от 13,1 милиона през 2019 година.

Мирослав Иванов, Хургада



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати