Анализи Новини

Американските туристи не могат да спасят Гърция, Испания и Италия

   
Американските туристи не могат да спасят Гърция, Испания и Италия
  Webcafe

Това е американската мечта на изпадналия в затруднение туристически сектор в Европа. Миналата неделя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза пред New York Times, че напълно ваксинираните американски туристи могат да посещават страните от блока това лято, пише Bloomberg.

Но САЩ съставляват малък дял от пътуващите до зависими от туризма страни като Гърция, Испания, Португалия и Италия. За да се предотврати още един изгубен летен сезон за тези страни, е необходимо пълно повторно отваряне на пътуванията между държавите в Европа. Но изглежда, че за това все още е необходимо време.

Перспективата американски туристи да пристигнат в Европа със сигурност е стъпка в правилната посока. Американците искат да пътуват отново, а ваканционните жилища под наем за лятото се резервират бързо. Някои хора сега може да бъдат изкушени да заменят бягството си в Кейп Код, щата Масачузетс, с пътуване до Капри.

Американските туристи са манна небесна за местните икономики на Стария континент и за международни хотелски групи като Marriott International, InterContinental Hotels Group и Accor.

Възстановяване на трансатлантическите пътувания също може да помогне на компании като Virgin Atlantic и British Airways (част от International Consolidated Airlines Group). Те не само съставляват голям дял от капацитета на авиокомпаниите, но полетите между Европа и Северна Америка са и много рентабилни. Сривът на полетите на дълги разстояния е една от причините книжата на IAG, Deutsche Lufthansa AG и Air France-KLM да се представят по-зле от тези на нискотарифни авиокомпании като Ryanair Holdings.

Но не е ясно колко американци ще искат или ще могат да пътуват до Европа. Миналата седмица Държавният департамент на САЩ препоръча да не се пътува до около 80% от държавите в света, включително много в Европа.

Най-големият проблем за блока обаче е, че мнозинството туристи във Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания по време на летния сезон идват от други западноевропейски страни, казва анализаторът Ричард Кларк от компанията Bernstein. Американците е по-вероятно да резервират ваканции по-близо до карибски курорти, отколкото в средиземноморски дестинации.

За да може европейският туризъм да се възстанови наистина, ограниченията трябва да бъдат отменени в страните, които са големи "износители" на хора, търсещи слънце през лятото, като Великобритания и Германия.

Великобритания обяви светофарна система, като британците ще могат да пътуват до „зелени“ страни без необходимост от карантина след завръщането си. Пристигането от райони с по-висок риск, обозначени с „кехлибарено“ и „червено“, ще бъде подложено на по-строги ограничения.

Очаква се правителството да обяви повече подробности идната седмица и това може да доведе до отварянето на международните пътувания от 17 май. Но подробностите ще са от значение – страни в кехлибарения списък ще продължат да са неподходящи и скъпи за много семейства, тъй като пристигащите ще трябва да бъдат карантинирани за десет дни и да си направят няколко теста за COVID.

Германия няма категорична забрана за пътуванията, но ситуацията все още не е ясна. Например, макар че германците могат да посещават остров Майорка, те не са съветвани да прекарват ваканцията си в Гърция.

В резултат на това някои страни вземат нещата в свои ръце. От средата на май Гърция ще отвори напълно туризма за хората, които са ваксинирани или неотдавна са дали отрицателен резултат за вируса.

Разбира се, колебливото отваряне може да бъде неутрализирано от новите варианти на COVID и мерките за предотвратяване на нови вълни на заразени от страни като Индия. Британският здравен министър Мат Хенкок заяви миналия месец, че е възможно британците да се нуждаят от трета доза ваксина, за да се защитят от новите щамове, преди да могат да пътуват в чужбина. Подобен план ще спре бързо наближаващия сезон на пътуванията.

Това може да е рядък лъч надежда, но ваканционна инвазия на американците няма да е достатъчна, за да спаси лятото в Европа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати