Събития

Ваксинационният сертификат за пътуване в ЕС ще важи 12 месеца

   
Ваксинационният сертификат за пътуване в ЕС ще важи 12 месеца

Европейският парламент прие позиция за приложението на COVID сертификатите, с което приближи Европейския съюз до издаването на документ, който да поднови пътуванията в рамките на Съюза, предаде AFP.

Европа възнамерява да въведе сертификат, показващ ваксинационния статус, резултати от тестове за COVID и/или доказателства за преболедуване от заболяването. По план този документ трябва да се издава от юни 2021 г. Техническата работа по признаването му в 27-те страни членки предстои.

Какво решиха евродепутатите?

Първата промяна касае името. Вместо "дигитален зелен сертификат" те искат да се казва "Сертификат за COVID-19 в ЕС". Така щели да се избегнат усложнения от евентуалното му превръщане във "ваксинационен паспорт".

Депутатите смятат, че той не трябва да служи като документ за пътуване, нито да е предпоставка за свободно движение на хора. Според приетата позиция той ще е валиден за срок не по-дълъг от 12 месеца.

Подчертавайки, че сертификатът не трябва да води до дискриминация, парламентът настоява тестовете за установяване на COVID-19 с цел пътуване да бъдат безплатни. По този въпрос Европейската комисия заяви, че въпросът трябва да бъде решаван на ниво държава членка, а не да се взема решение от Съюза, което да задължи страните. Все пак членовете на ЕП подчертават, че за да се избегне дискриминация на неваксинираните държавите от ЕС, следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“, допълва кореспондентът на БНТ в Брюксел.

Документът може да бъде в цифров или хартиен формат, допълва кореспондентът на БНТ и разяснява, че според Парламента притежателите на сертификата (удостоверението) на ЕС за COVID-19 не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, каквито са например поставянето под карантина и тестването.

Позицията на Европарламента беше приета с 540 гласа "за", 119 - "против" и 31 "въздържал се". Държавите в ЕС трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки, на ваксинирани с ваксини, които са разрешени за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (такива сега са ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна", "Астра Зенека" и "Янсен"). Всяка страна ще решава дали да приеме удостоверения за ваксинация от други държави членки за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация за спешна употреба.

Държавите няма да имат право да съхраняват личните данни на хората, включени в удостоверенията. Няма да има и централна база данни на ниво ЕС.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати