Турагенции

Организираните пътувания вече са разрешени

   
Организираните пътувания вече са разрешени

Забраната за организираните пътувания отпадна с днешната заповед на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Това съобщиха за TravelNews от министерството. Пътуванията с автобуси вече са разрешени във вътрешността на страната и в чужбина. За тях няма ограничения в новата заповед, обясниха от министерството. В т. 22 пише, че дейностите, които не са преустановени или забранени, се провеждат при спазване на противоепидемичните изисквания.
Със същата заповед се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от участниците.

Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията. Същото важи за посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА и уелнес центрове.

От 1 май отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. През май присъствено ще учат учениците от 5-ти до 12-клас по график:

- на 5 и на 7 май - 5, 9 и 12 клас;

- от 10 до 14 май - 5, 6, 9, 11 и 12 клас;

- от 17 до 28 май - 6, 7, 8, 10 и 11 клас.

Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

От началото на май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на защитни маски за лице.

Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 06.00-23.00 часа.

Групови дейности

Новата заповед позволява едни и забранява други групови занимания. От 1 до 31 май се преустановява присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, с изключение на тези за деца до четвърти клас.

Ще работят обаче езиковите центрове и детските клубове. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция, пише в новата заповед.

Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.

Вузове

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на провеждането на практики, семестриални изпити с практическа част и държавни изпити/защита на дипломни работи.

Семейни тържества като сватби и кръщенета ще се провеждат с до 15 гости, както досега. Остават забранени свижданията в болниците освен за пациенти в терминален стадий.

Цялата заповед вижте тук: 

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ot-1-maj-otpada-iziskvaneto-magazinite-za-hranitel/

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати