Хотели

Новите правила за влизане в страната важат от днес

   
Новите правила за влизане в страната важат от днес

От днес (1 май) има три начина да бъде отменена задължителната карантина при влизане в България. Забранено е на чужденци от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Българите, които се връщат оттам са под задължителна десетдневна карантина.

От началото на май отпадат ограничения при пазаруването, както и при спортуването на деца. Така на практика мерките срещу разпространението на COVID-19 в страната се свеждат до: намален капацитет в помещенията при редица браншове, забрана за свиждания в болниците, да се събират до 15 души на частни тържества, забрана за публика при тренировки и състезания на закрито и изисквания за еднопосочно движение на пазарите - да не се срещат влизащите и излизащите.

Три възможности за отмяна на карантина

Карантината при влизане в България може да бъде отменена, ако пътуващият представи ваксинационен сертификат, който показва, че:

- ваксината е на един от деветте производителя, изброени в заповедта на министъра на здравеопазването
- ваксинационният цикъл (има ваксини в една, и в две дози) е завършен поне 14 дни преди пътуването

Карантината може да бъде отменена и ако се докаже преболедуване от COVID-19. Доказването става не с болничен документ, а с положителен резултат от два вида тестове, като изследванията за антитела не са сред тях:

Всичко, което е важно да знаете за:
Коронавирусът (6121)
- PCR тест, направен най-рано 15 дни и най-късно шест месеца преди пътуването до България
- антигенен тест, чийто производител трябва да е сред одобрените в заповедта, направен най-рано 15 дни и най-късно шест месеца преди пътуването до България

Карантината може да бъде отменена и с предоставяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус. Възможностите са три:

- PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в България
- PCR тест, направени до 24 часа след пристигането в България
- антигенен тест (от одобрените в заповедта производители), направен до 48 часа преди пристигането в България

Тези, които не предоставят документи за нито една от изброените възможности, полежат на задължителна десетдневна карантина.


Забрана за влизане


От 1 май е забранено влизането на чужденци от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Не е забранено влизането от тези държави на българи, както и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване. Те обаче подлежат на задължителна десетдневна карантина, която няма възможност да бъде отменяна./ dnevnik.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати