Събития

ЕС финансира селския туризъм в Египет

   
ЕС финансира селския туризъм в Египет

Туристите, посещаващи прочутите пирамиди на Египет, обикновено рядко се отклоняват от утъпканите пътеки. Сега обаче проект, насочен към селата в подножието на паметниците на Древността, насърчава посетителите да погледнат от необичайна перспектива, информира Ройтерс.

Програмата предлага обиколка из зелената ивица селскостопанска земя, гъсто обрасла с палми, която се простира южно от пирамидите в Гиза, между по-слабо известните пирамиди в Сакара и Дашур и западния бряг на Нил.

Посетителите могат да се запозаят с живота на местните общности по проекта за устойчив туризъм, финансиран от ЕС, допълва БТА.

Туристите могат да наминат у някой фермер тук и да изпият чаша чай в полето, да купят ръчно изработени сувенири от жена, която продава стоката си, или да хапнат традиционни ястия за областта, посочва експертът по туризма Хеба Рагаб.

Проектът обхваща селата Сакара, Абу Сир и Дашур, разположени в областта Бадрашин. На местните жители се предлага обучение, което да им помогне да привлекат приходи от туризъм и да защитят поминъка си.

Пандемията от коронавирус сви туристическия поток към Египет до частица от предкризисните равнища. Дейностите по проекта също бяха ограничени, макар посещенията да продължиха да се организират.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати