Турагенции

България не попадна в зеления списък за пътувания на Англия

   
България не попадна в зеления списък за пътувания на Англия

Великобритания обяви списък, в който България не попада сред държавите, за които не се изисква карантина, след прибирането от тях. Страната е във втория по опасност списък и е сред тези, за които Лондон изрично заявява: "Не бива да пътувате до тези места за почивка".

Схемата е само за Англия (другите съставни части на Обедиеното кралство - Шотландия,, Уелс и Северна Ирландия, още не са казали кога ще облекчат пътуването), влиза в сила от 17 май и ще се преразглежда на всеки 3 седмици, съобщи "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

Той е на принципа на светофара - безопасните държави и територии са в "зелената" група и в тях засега са само 12, като от контитентална Европа са само 2 и това са Португалия и Гибралтар. Испания, Гърция, Хърватия също не попадат в зеления списък. Така вече няма да е незаконно пътуването в чужбина, когато не е по изключително належаща причина, но пък страните от списъка с най-малко ограничения имат собствени ограничения кой може да влиза тях.

Но разчитащи на туризма страни като Турция, Непал и Малдивите влизат в "червения", най-забранителният, списък и при завръщане от тях всеки (това е разрешено само за британски и ирландски граждани или чужденци с право на постоянно пребиваване) трябва да остане за собствена сметка 10 дни в специален карантинен хотел, одобрен от правителството.

Веднага изникна въпросът какво ще се случи с всички британци, желаещи да гледат в Истанбул "британския" финал на Шампионската лига между "Манчестър Сити" и "Челси" на 29 май. Отговорът на властите е феновете да не пътуват, както и че се надяват УЕФА да намери компромисно решение и да премести финала на британска територия.

Преди и след пътуването ще се изисква PCR тест и препоръката на подготвящите се да пътуват е първо да проверят какви ограничения ги чакат при завръщате и да не правят резервации, които не включват възможност за възстановяване на парите, ако ситуацията с пандемията междувременно се промени.

 

В зеления списък са следните дестинации:

Португалия
Израел
Сингапур
Австралия
Нова Зеландия
Бруней
Исландия
Гибралтар
Фолклендски острови
Фарьорски острови
о-в Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови
о-в Света Елена, Тристан дъ Куня и Асенсион.
 
 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати