Анализи Турагенции

Египет – дестинация за повече от един път

   
Египет – дестинация за повече от един път

Репортаж

Египет се превърна в хит за сезон пролет/лято 2021 г., както през зимата беше Занзибар в Танзания. Българите в момента масово пускат снимки от арабската страна в социалните мрежи. Тя е една от малкото свободно отворени дестинации без особени изисквания и пречки. Освен това цените са доста приемливи. Избрахме пътуване по програмата “Перлите на Египет” с шест нощувки в курорта Хургада на Червено море и една в столицата Кайро на българския туроператор "Абакс". В пакета от 918 лв. на човек влиза чартърният полет, настаняване, трансфери, посещение на Египетския музей в Кайро и пирамидите в Гиза. Полетът ни беше с удобен Airbus А320 на българската авиокомпания “European air charter” (доскоро се казваше “Бългериън ер чартър"). Пътувам за първи път с двете фирми и ми прави впечатление, че държат доста на качеството. 

 

Обслужването е на високо ниво

и неочаквано за български компании. Като се има предвид, че чартърни екскурзии не съм използвал през последните 10 години. Туроператорът е най-големият в България и не работи директно с клиенти. За авиокомпанията знам, че обслужва основно чуждите туристи, които идват в България, особено тези от Германия. Екипажът е много приятен и любезен. Раздават безплатно вода. Другите напитки и храни се заплащат.
Тръгването от София е в 9 ч. сутринта в събота, което е много удобно в края на работната седмица. Изискването е за два часа по-рано, защото има струпване на полети на терминал 1. Чекирането и проверките преминават нормално. Учудващо без изнервени пътници. Все пак всички сме тръгнали на почивка. Пристигаме на летището в Хугада, Египет точно в 11 ч. местно време, като по часовник и плавно кацане на пистата, което е типично за българските пилоти, които знаем, че са едни от най-добрите и търсени по света. Още след слизането от самолета, двама доктори проверяват PCR тестовете и ти взимат предварително попълнената декларация. Страната изисква отрицателен тест, направен до 72 часа преди пристигането. Трябват три копия с печат от лабораториите, но не ги взимат. От туроператора предлагат с голяма отстъпка от само 50 лв. в "Рамус". Декларациите за COVID-19 се раздават предварително от туроператора и от авиокомпанията в самолета. Трябва да имате и 2 копия на паспорта.
След това има гише на туроператора "Абакс", където се раздава бланка за попълване за влизането в страната. На паспортия контрол няма опашки и се преминава много бързо. Курортното летището е голямо, просторно и призрачно празно. Личи си, че е кипял голям живот преди пандемията, защото има доста ленти за багаж. Взимаш багажа и преминаваш през скенер. На изхода има четири бюра на различните мобилни оператори. Взехме си сим карта на "Vodafone", за да имаме през седемте дни интернет навсякъде. Цената за 20 гигабайта е 15 долара, което е по-изгодно. Има и 10 гигабайта за 10 долара. Трябва да имате предвид, че Viber и Massanger работят изцяло, докато през What's up става само писането на съобщения.
След изхода ни посрещат с табела на "Абакс", където представители на фирмата насочват към автобусите на TUI. Българската компания  си партнира на местно ниво с германския концерн, който е най-големият туроператор в света. За всичките 180 човека има предвидени 4-5 автобуса, защото всички сме в различни хотели. Автобусите са брандирани с логото на TUI, които са голям ориентир навсякъде. 

Хубаво е да имате дребни по 1-2 долара,

защото шофьорите си искат бакшиши. Навсякъде в страната са на почит. Пътуването от летището до Хургада е около 15 минути. Пристигаме в нашия хотел - Hurghada Long beach resort, избран от моите приятели, тъй като сме компания от 15 човека. Това е огромен комплекс на обща площ от 8.4 кв. км. с магазини, много басейни, аквапарк, зелени площи, 5 ресторанта, барове, които работят на all inclusive с включен местен алкохол, който беше доста добър и никога не ни заболя главата. Явно не е направен от фабриките като на Цар Киро.

 Може да бъде изображение с на открито
Хотел Hurghada Long beach resort 

Първите дни решихме да се отдадем изцяло на релакс. Ходихме на плажа, който е с тъмен пясък. Не е като на българското Черноморие. Но морето е кристално чисто. Разполагахме се и покрай многото басейни с хубави сламени чадъри. Персоналът е много любезен и буквално тича сред гостите си. Сервитьори разнасят напитки навсякъде, само и само да изкарат бакшиши. Местните ми обясняват, че заплатите са им много ниски – около 100 долара на месец за барман или сервитьор, и затова много рачтитат на допълнително изкараните пари. Като цяло са доволни от българите, защото им оставят пари, като другите западноевропейци. Докато не харесват руснаците и румънците, които не оставяли бакшиши. Вечерите участвахме редовно в шоу програмите, които се правят от аниматорите. Ходихме и по магазините до известния “Клеопатра базар” с Uber, до където ни излизаше около 2 долара колата в посока. Таксито е по-скъпо – около 10 долара. Безопасно е и няма проблеми за туристите. В Египет навсякъде се пазарете!  

 Може да бъде изображение с на открито
Гмуркане в Червено море

На третия ден решаваме да отидем на екскурзия с корабче с прозрачно дъно в Червено море. Трае около 3 часа. Взеха ни с бусче от хотела и ни закараха до марината, от където започва морското приключение. Корабчето има прозрачно дъно със столчета до всеки прозорец. Наблюдават се коралите и цветните риби под водата. Любителите на шнорхелинга могат да скочат и да плуват над рифовете. За търсещите гмуркане се отива в дълбините. Предоставя се оборудване под наем и плуване сред рифовете и многобройните пасажи от цветни риби. Водата е изключително чиста. Дъното е с бели пясъци, в които се отразява слънцето. Това прави видимостта много голяма. Гледката е зашеметяваща и изключително красива. Определено си заслужа цената от 25 долара. Червено море все пак е нареждано до австралийския Голям бариерен риф като най-доброто място за гмуркане в света. Описвано е като „коридор на чудесата“. Морето край бреговете на Египет е известно със своята разнообразна фауна и впечатляващата чистота на водата, с видимост, която често превишава 45 метра. Около 10 процента от животинските видове в Червено море не се срещат никъде другаде на Земята.
За четвъртия ден се бяхме записали на екскурзия до Луксор и Долината на царете, която струва 190 лв. на човек извън пакета на почивката. В сумата влиза обяд край Нил и билетите за музеите. Парите си заслужават, като се има предвид местата, които посетихме, видяхме и историята, с която се обогатихме. Взеха ни в 4.30 часа сутринта от хотела отново с големите автобуси на TUI. Групата беше само от българи. Падна ни се екскурзоводът към “Абакс” Сергей Нейков, който беше много добър и изчел над 500 книги за Египет. Доста впечатляващо! Сложи ни име на групата – “Клеопатра”.
Пътят е около 4 часа с едно спиране на крайпътно заведение. Доспиваш си в рейса. Пътува се през магистрала, която е по-добра от нашите въпреки жегите. Бъзикахме се, че тук асфалтът не се размеква, като в България. На много места са изградени полицейски и военни пунктове, на които се правят проверки заради сигурността на туристите. 

 Може да бъде изображение с паметник и на открито
Храмът в Карнак

На влизане в Луксор видяхме истинската страна на Египет, която се различава от лъскавите хотелски комплекси. Беднотията е голяма. Земеделските производители край Нил все още орат с магарета, по-рядко с коне, и копаят на ръце. Първо пристигнахме в Луксор – на храма на бог Амон-Ра (Богът Слънце) в Карнак (покровител на Тива). Веднага те нападат да ти продават сувенири. Доста е досадно и го има навсякъде покрай забележителностите, но хората така си изкарват хляба. Останките и некрополът са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Наричан е „най-големият музей под открито небе“ в света. Посветен е на бог Амон-Ра и представлява най-силно въплъщение на архитектурните особености на Новото царство (XVI—XI век пр.н.е.) Отличава се с грандиозен замисъл, монументалност и голямо количество колони.
Амон е древноегипетски бог, който е покровител на град Тива. От 17 век пр.н.е., когато е времето на Новото царство, той се отъждествява с бог Ра (Амон Ра) Узер Мат Мери Ре Амун (Рамзес II) и става върховен египетски бог, закрилник на фараона, заедно с властта и управлението му. Той е представян като човек с глава на овен със спираловидни рога, което е символ на плодовитостта. Сфинксовете с глава на овен са още в началото от двете страни на входа на храма и са доста запазени. Храмът е бил генератор на духовна енергия, мост между земния и космичния свят. Добре видими, стените са предизвиквали едновременно благоговение и страх в населението.

Задължително обиколете около свещения скарабей 

в двора на храма – за здраве и късмет. Статуята не може да се пипа. В Древен Египет скарабеите са приемани за генератор на силна положителна енергия. Египтяните смятат, че дори само техният символичен образ, който се среща доста често като мотив в древноегипетското изкуство, лекува и пази. Той е смятан за символ на здравето. На място имаме около два часа. След това посещаваме парфюмерия в Луксор да видим как се правят най-известните египетски аромати. Обядваме в ресторант край величествената река Нил. След това я прекосяваме с корабче, влизащо в цената на ескурзията. На отсрещния бряг ни чака автобусът, от където се отправяме към 

Долината на царете

Жегата вече е голяма – около 40 градуса. Задължително си носете шапки, слънцезащитен спрей и вода (в автобуса продават две малки води за 1 долар).
Раздават ни билетите за входа и ни предупреждават, че в него влиза безплатно разглеждане само на 3 гробници. На Тутанкамон се заплаща допълнително – може да се плати само в местна валута 300 египетски паунда, което е около 30 лв. Долари, евро и кредитни/дебитни карти не се приемат. Извозването до гробниците в планината става с туристическо влакче.
В Долината на царете са гробниците на фараоните от Новото царство – от Осемнадесета до Двадесета династия. Долината е използвана от около 1539 г. пр.н.е. до 1075 г. пр.н.е. и в нея има 63 гробници, като първата (най-старата) е на Тутмос I (открита през 1899 г.) и от Тутмос III, с изключение на Ехнатон, всички фараони от Осемнадесета, Деветнадесета и Двадесета династии са погребвани тук. В Долината на царете са погребани и някои видни благородници, както и жените и децата както на фараоните, така и на благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците, но въпреки това някои царици все още продължават да бъдат погребвани заедно със съпрузите си.
Първото откритие на съвременната археология е находката на Хауърд Картър на 4 ноември 1922 г. Той открива 

гробницата на Тутанкамон

Тази гробница е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите. Няколко души от археологическия екип на Картър и по-късни изследователи се разболяват (хващат местен вирус с храната или животните, най-вече чрез насекомите), което води до днешната легенда за „Проклятието на фараоните“.
Ние си платихме и влязохме в гробницата на Тутанкамон. Наистина е впечатляваща. От местния музей разрешиха на екипа на TravelNews да снима мумията на момчето - фараон. Показваме снимките за всички българи и туристите, които тепърва ще пътуват към Египет. Самата гробница може да бъде снимана от всички, но без светкавица, за да не бъдат разрушавани рисунките. Мумията не е позволено да бъде фотографирана. Това правило важи и за другите погребални храмове на фараоните.

 Може да бъде изображение с на закрито
Мумията на Тутанкамон
 
Златният саркофаг и маската на Тутанкамон не се намират в гробницата. Те са извадени от нея и се намират в Египетския музей в Кайро. Тя се оказва недокосната и съдържа около 5000 други артефакта. Мнозина смятат, че телесните останки на Тутанкамон са прокълнати, тъй като отварянето на гробницата било последвано от множество смъртни случаи на хора, участвали в откриването ѝ. Археолози, дори техни близки роднини, загиват от тежки болести или при странни обстоятелства, затова много хора в Египет твърдят, че това не е било случайно. Тутанкамон, фараон от 18-та династия, е властвал над Египет от 1332 до 1323 пр. Хр. Историците вярват, че той е взел властта, когато е бил на 10 години. Смъртта му на 19 г. и до днес не е напълно разгадана. Някои специалисти твърдят, че е умрял при нещастен случай, а други, че е бил ликвидиран.
 Може да бъде изображение с на закрито
Гробницата на Тутанкамон

 Няма налично описание на снимката.
Сергей Нейков, екскурзовод на "Абакс" в Египет 
 
След Долината на царете потегляме към Храма на Хатшепсут.

В цената на екскурзията влиза билета за входа. Стига се отново с туристическо влакче. Хатшепсут е първата жена-фараон от Древен Египет. Хатшепсут е един от редките случаи, когато жена заема престола на фараоните. Управлявала е 21 години. Избягва да води войни за териториално разширение. По нейно време са извършени големи строежи, като грандиозния храм в Дейр ел-Бахри и разширението на храма на Амон в Карнак. Дъщеря е на Тутмос I. Хатшепсут се облича в мъжки дрехи и носи фараонска брада. Остава завинаги в историята с добрите си дела. След смъртта ѝ, изображенията ѝ са заличени, вероятно от Тутмос III, който и е доведен син и тя му отнема правото на наследяване на трона, когато той е на 12 години. Обявява го за едноличен фараон, а тя самата управлява като негов регент. Половин година след това жреците я обявяват за пълноправен фараон. Когато след време Тутмос III се възкачва на престола, той започва да отмъщава на мащехата си, като заповядва унищожаването на всичко, което напомня за Хатшепсут. Всеки спомен за нея бил заличен, всички скулптури в храма разбити и закопани недалеч от него. Според друга теория, Тутмос III прави това не по своя воля, а под влияние на жреци и влиятелни чиновници, които отричат принципа, че една жена може да бъде фараон, въпреки че при нея Египет процъфтява. Дълго време се е приемало, че мумията на владетелката е безвъзвратно изгубена, докато през 1903 г. е открита от Хауърд Картър и прибрана в Египетския музей в Кайро като неизвестна. Едва през 2007 г., след ДНК-анализ е доказано, че мумията е на Хатшепсут.

Може да бъде изображение с изправен, на открито и паметник
Храмът на Хатшепсут

Нейният храм е наистина внушителен и могат да се видят помещенията, в които е направена мумификацията й. Самата гробница обаче не е там. След историята за Хатшепсут, идва време да се прибираме към Хургада. По пътя обаче Сергей продължава да разказва и изведнъж спираме сред огромни статуи. Имаме 15 минути да ги разгледаме и да се снимаме. Няма вход. Това са 

Колосите на Мемнон

 Може да бъде изображение с на открито и паметник
Колосите на Мемнон

Тези две огромни статуи са единствените оцелели до днес останки от внушителния погребален храм на фараона Аменхотеп III. Сергей ни казва, че има проект за възстановяването на храма. Колосите са високи по 18 метра, а са били 21 м., но тъй като храмът е бил разположен на нивото на реката, той ежегодно ставал жертва на разрушителната сила на Нил при разливите му. Предназначението на колосите било да пазят входа на храма. Земестресение в началото на новата ера, силно повредило единия колос и той започнал да издава звуци, наподобяващи пеене или човешка реч. Вярата, че "Пеещите колоси", носят късмет се разнесла надлъж и шир в тогавашния свят. Песните спрели през 199 г., след реставрация, която поръчал римският император Септимий Север. Днес пеенето на колосите се обяснява с разширяването на кварцита под въздействие на първите слънчеви лъчи. Името Колосите на Мемнон идва от гърците. В тях те виждали изображение на царя на етиопците Мемнон, син на Еос - богинята на Зората, който повел армиите си в помощ на Троя и бил убит от Ахил по време на Троянската война.

Към 17 ч. вече потегляме настина за Хургада. Чака ни около 4 часа път. Целият автобус заспива след невероятното приключение. На петия и шестия ден имаме почивка в хотела и плаж. Пълен релакс, защото ни чака път за Кайро през нощта срещу седмия ден. Осъзнаваме, че времето ни изтича, наближава краят на ваканцията и прибирането в България. Тръгваме рано сутринта към 2.30 ч. около 15 автоуса. Имаме около 6 часа пътуване. От хотела ни подготвят боксове със закуска. Навлизаме в един от най-големите мегаполиси в света с неофициално население от около 25 млн. жители с покрайнините. Градът не е от най-приветливите, защото разбира се в пустинята няма зеленина. Но си има своя собствен арабски чар. Стоварват ни пред Египетския музей, който е в центъра на града. Имаме около 2 часа да го разгледаме, като билетът ни е включен в цената. Раздават ни слушалки с екскурзовод на български език и ни кръщават група “Лотос” като свещеното цвете, което е един от символите на Египет. Има го дори пред музея. Вътре е цялата история на Египет, без мумиите на фараоните, които наскоро бяха извадени и преместени в Новия огромен музей на страната, но той все още не работи. Музеят е изключително богат на артефакти. Това е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет.
Следва посещение на 

Пирамидите в Гиза, 

които са в другия край на града. Билетът за тях ни е включен в цената. Единственото неприятно нещо беше, че трябваше да свалим куфарите си от автобуса и да ги минем на скенер, за да отидем с него до самите пирамиди. Но това са правилата и трябва да се спазват. Всичко е направено за сигурността на туристите! Екскурзоводът ни предупреди да внимаваме с качването на камили. Понякога местните лъжели, че разходката е безплатна, а после искат пари, за да те свалят. Цената може да стигне до 100 долара. Затова ни препоръчаха да ни качат при сигурни водачи.  

 Може да бъде изображение с на открито
Пирамидите в Гиза и Сфинксът

Най-известни от египетските пирамиди са трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в права линия. Архитект и главен надзирател на строежа е Хемон, роднина на фараона Хуфу. Пирамидите се намират на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни вярват, че това е земята на смъртта, защото на запад залязва Слънцето. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката.
Най-голяма е пирамидата на Хеопс (с височина 147 m и дължина на всяка от четирите страни 230,4 m), която е почти изцяло запазена. Липсват мраморната облицовка и върхът ѝ. Пирамидата на Хефрен е по-малка, а тази на Микерин Менкаур е съвсем скромна. Пирамидите са построени от големи каменни блокове, тежащи средно по около 2 тона. 
Гледката и снимките са впечатляващи. Но още по-незабравим е 

Сфинксът

Пазетите си билетите от Пирамидите, защото те важат и за него. Той има изображение на легнал лъв с човешка глава, първоначално създаден от египтяните от Старото царство. Сред безбройните египетски сфинксове най-големият, най-старият и най-известният е Великият сфинкс в Гиза. Намира се в платото на Гиза и е част от древноегипетския комплекс от Пирамидите. Твърди се, че лицето на сфинкса изобразява фараона Кафра от четвърта династия. Лицето е широко и квадратно, с емблема на кралска кобра отпред. Сфинксът има каменна плоча с релефни надписи между лапите си. Тя е поставена към оригиналния монумент по-късно от младия цар Тутмос. Надписите разказват за сън на царя, поради което и плочата е наречена „Съновна възпоменателна плоча“. Трите тунела, намерени в сфинкса не водят до никъде. Вътре няма и стаи.
На фона на Сфинкса и Пирамидите се прави вечерно шоу със звук и светлина. Ние нямахме сила за него и го оставихме за другия път. Обядвахме в местен ресторант наблизо до Пирамидите. След това посетихме малка фабрика за производство на истински традиционни папироси. Следобяд ни настаниха в петзвездния Mövenpick Hotel Cairo - Media City, който не е в центъра на града, но е с огромен басейн и в близост до мол. Влизаха ни вечеря и закуска.
На осмия ден потеглихме рано към 6.30 ч. за летището. Очакваше ни обратният полет за България, с който пристигаха другите групи в Египет. 

На летище София

с ваксинационните сертификати преминахме бързо през здравните власти. Не попълвахме допълнителни документи и ползвахме бърз зелен коридор. Същото важи и за преболедувалите COVID-19, но трябва да покажат документ за положителен PCR или антигенен тест. Тестът трябва да датира от не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната. Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, тъй като няма достатъчно информация колко дълго продължава имунитетът след преболедуване. Всички останали пътници попълваха декларация, че ще бъдат под карантина до излизането на отрицателен PCR или антигенен тест, който трябва да бъде направен в рамките до 24 часа от пристигането в България. Резултатите трябва да бъдат изпратени на съответната регионална РЗИ, за да бъдете освободени от карантина. Опашките и струпването на хора на летище София се получават именно на местата за попълване на декларации. След това се преминава към паспортен контрол.
От туроператора "Абакс" осигуряват за прибиращите се клиенти безплатен трансфер от летището до лабораторията "Рамус" в Дружба. Те ползват отстъпка от 50% и PCR тестът струва само 50 лв. Отделно на летище София в залата за заминаващи на терминал 2 има мобилна лаборатория на Swissport и "Геника", където правят PCR и бързи антигенни тестове, като резултатите излизат от 15 минути до 2 часа. Цената на PCR теста е 130 лв. 
Така се пътува в условия на пандемия. Няма нищо страшно! А, по отношение на Египет ще се връщаме отново. Има какво още да се види. В групата ни имаше хора, които бяха за шести път. Явно има защо!

Мирослав Иванов, Египет



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати