Анализи Новини

Туризмът очаква здрава ръка от служебния министър Стела Балтова

   
Туризмът очаква здрава ръка от служебния министър Стела Балтова

Президентът Румен Радев обяви състава на служебното правителство, в което за втори път попада доц. Стела Балтова като министър на туризма. Този път тя поема най-тежкия и най-засегнатия сектор от световната пандемия от COVID-19. Браншът очаква от нея бързи, решителни и адекватни мерки за спасяването на летния сезон и продължаване на подпомагането на хотелиерите, туроператорите и екскурзоводите.

“Пожелаваме успех на служебния министър доц. Стела Балтова и се надяваме да работим добре, както предния път”, заяви за TravelNews Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. От организацията очакват кръг от спешни мерки, които трябва да бъдат взети за спасяването на летния сезон. На първо място е необходима интензивна комуникация с международните партньори и туроператори за представянето на България като безопасна туристическа дестинация. На дипломатическото поле трябва да бъдат проведени разговори с Германия, Великобритания, Русия, Полша, Румъния и други важни пазари. Това трябва да стане в пълен синхрон с Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването. Необходими са общи действия на държавата, каза Карастоянова. Според нея България е в благоприятна ситуация по отношение на намаляването на заразените с коронавирус, но е аутсайдер на дипломатическо ниво.

Националният борд по туризъм настоява за удължаване на мерките 60/40 и разсрочването на кредите за хотелиерите, за подпомагане на туроператорите, екскурзоводите и ресторантьорите. В допълнение трябва да бъдат подпомогнати и големите предприятия в туризма, които до момента бяха изключени от всички мерки. Те са вторият най-голям работодател след държавата и затова ще търсим съдействието на служебния финансов министър, каза Карастоянова. На следващо място от Националния борд по туризъм предлагат засилване на рекламата на България и изработване на нов бранд, с който да започнем да се представяме през есента и зимата.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) очакват доц. Стела Балтова да разбие статуквото. “Надяваме се новият министър да взима смели решения и да настоява за изпълнението им, да работи за спасяване на индустрията”, каза председателят на организацията Георги Щерев, който беше предложен за министър. В този момент туризмът не може да си позволи да загуби 2 месеца в разговори и обсъждания, а му е необходима здрава ръка и конкретни действия за решаване на проблемите, натрупани през последните години, които се задълбочиха изключително, а и се появиха и нови в резултат на кризата, породена от Ковид-19, каза Щерев. Той се надява да бъде променен неработещият модел на управление досега, при който чиновниците в Министерство на туризма определяха политиката на бранша, вместо да следват изискванията и нуждите на бизнеса и да му помагат да се развива в правилната посока.

От БХРА припомниха, че при управлението на предходния служебен кабинет в туризма не бяха направени реформи, кадрови промени и дори анализ на направеното в сектора при предходното управление и за съжаление служебният кабинет се оказа просто плавен преход към връщане на статуквото. Заради този плавен преход бизнесът плати сериозна цена. Например бяха изплатени, уж за реклама, сериозни суми на фалиращия туроператор Томас Кук, който завлече със сериозни суми над 70 български хотела, чиито инвеститори сега едва оцеляват. Статуквото бе това, което изразходва пари за реклама на сектора без никакъв реален ефект и подписа концесии на плажове за дълги години без да защити интереса на потребителите и на българските граждани, които са реалните собственици на ивиците и в разрез с интереса на хотелиерите, които са основните инвеститори в бранша.

Туроператорите очакват също решителен служебен министър, който да вземе спешни мерки за спасяването на туризма и по-конкретно на летния сезон, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ). “Туроператорите, хотелиерите и превозвачите сме буквално на колене, на земята. Ние сме най-засегнатите от пандемията и не можем да разчитаме само на вътрешния пазар”, отбеляза тя. Според нея мерките трябва да бъдат насочени най-вече към оперативния туризъм – туроператори, хотели и транспорт. Това е веригата, по която пристигат чуждите туристи в България. Мерки трябва да има и към българите, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани като клиенти, обясни Илиева. От сдружението очакват пускането на новата помощ за туроператорите, която все още не е обявена за кандидатстване.

Туризмът има нужда от мощна реклама, дипломация и работа с туроператорите за привличането на туристи от всички възможни пазари. След като има проблеми за идването на германски, британски и руски туристи трябва да се насочим към останалите държави в Европа и Балканския регион, смята Павлина Илиева. Например към скандинавските, балтийските страни, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния, Турция и др.

Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) заяви в интервю пред „Монитор“, че най-належащо е да се осигури безпроблемно протичане на летния сезон. Това е обвързано с разрешаването на проблемите с пазарите Великобритания и Русия, които включват съвместни дейности с Министерството на външните работи заради дипломатическия скандал, а също и със здравното ведомство. Все още има и нефинализирани процедури за отдаване на концесии на плажове. Не по-малко важно е в каква посока ще продължат мерките в подкрепа на бизнеса. Новото правителство ще има доста задачи, които да свърши в кратък срок.

Според Горанова все още има суми за връщане от туроператорите на клиенти, тъй като има българи, които са избрали опцията за възстановяване на средствата от провалено пътуване по линия на член 25 от Закона за извънредното положение. Според него туроператорите разполагат със срок от една година, в която да върнат парите на своите клиенти, а за някои от пътуванията въпросният срок все още не е изтекъл. Големите туроператори имат нужда от допълнителна помощ от държавата, която се очаква да бъде отпусната през нова програма - вече обявена и приета с нормативен акт, но все още очаква нотификация от ЕК, за да бъде пусната. Според статистиката на Министерството на туризма към март 2021 г. туроператорите, кандидатствали за помощи, дължат още 30 млн. лева на своите клиенти.

Визитка на доц. Стела Балтова, служебен министър на туризма

Доц. Стела Балтова беше служебен министър на туризма в правителството на Огнян Герджиков между 27 януари и 4 май 2017 г., което тогава също назначи президентът. Родена е през 1961 г. в Ямбол. Завършва средно образование в Сливен в гимназията с преподаване на френски език „Захари Стоянов“. Завършва Висшия химикотехнологичен институт в София със специалност „Технология на полимери, текстил и кожи“ през 1988 г. Допълнително е учила в Университета на Северен Елзас, Франция. От 2002 до 2005 г. е икономически съветник, а след това и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на българското посолство в Дания. След това работи в дирекция „Външноикономическа политика“ на Министерство на икономиката и енергетиката. От 2007 до 2009 г. е заместник-председател на Държавна агенция по туризъм по времето на Анелия Крушкова. Доцент е по икономика на бизнес услугите. Преподава в Международното висше бизнес училище – Ботевград.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати