Новини Турагенции

България посреща с празен щанд на изложението в Киев

   
България посреща с празен щанд на изложението в Киев

България посреща партньори и клиенти с празен щанд на международното туристическо изложение UITT, в Киев, Украйна. Това съобщиха за TravelNews туроператори. На щанда липсват представители на Министерството на туризма. “Снимката показва всичко. Изпратена ми е от колеги от чужди държави. Показва истинатата за българския туризъм и за съжаление тя не е от сега”, коментира пред TravelNews Дарина Йорданова, управител на “Чайка травел”. Според нея отдавна България не се слави с атрактивни щандове на международните борси. Вероятно нямаме добри дизайнери и рекламни агенции. Като цяло България няма никакъв облик като туристическа дестинация, каза още Йорданова. Тя очаква бизнесът да поиска промяна в представянето на страната навън.

На българския щанд на изложението UITT в Киев участват следните туристически фирми – „Рики - А Тур“ ЕООД, „Бон тур – БГ“ ООД, „Турал Мениджмънт ЕООД“, „СОК Камчия“ ЕАД, „Теди Кам“ ЕООД, „Алфа Сървис“ ЕООД и Община Варна.

Очакваме повече украински туристи през лятото в сравнение с миналата година, обяви Светлана Асенова, мениджър “Продажби” в “Турал мениджмънт”. Според управителят Гешо Любенов има доста срещи на изложението, на което присъства и самият той. От началото на юни започват програмите за България от Украйна. По-големият интерес и записванията са за след средата на юни. Любенов каза, че на изложението се спазват мерките и няма струпване на хора. От Министерството също били на място.

"На UITT интерес към България има. Всички основни фирми имат свои представители и се обсъждат варианти как да се спаси този сезон след като 2020 г. за пазар Украйна беше почти провален", коментира Тодор Камарашев, управител на "Теди Кам". Програмите на туроператорите са заложени със старт началото на юни и никой не иска да смъква планираните полети и автобуси. Не може да се отрече, че основният интерес е към Турция поради факта, че не се изисква PCR тест за влизане в страната за украинци и дъмпинга. Президентът на Украйна също призова сънародниците си да почиват в Турция. Въпреки всичко, ако продължи подобряването на епидемиологичната обстановка, се очаква да има украински туристи, каза още Камарашев. Разбира се не може да се говори за нивата от 2019 г.

Украйна е един от големите пазари за българския туризъм. През 2019 г. се нарежда на 6-то място с над 671 000 туристи, като се реализира ръст от 24% спрямо предходната година. Гостите пристигат с автобусни и чартърни програми.  

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати