Събития

Кметът на Лондон започва кампания за привличане на туристи

   
Кметът на Лондон започва кампания за привличане на туристи
  БТА

Наскоро преизбраният кмет на Лондон Садик Хан обяви мащабна кампания за връщане на туристите в британската столица, след като страната започна да излиза от продължителен локдаун заради пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес.

Кампанията "Let's Do London" има за цел да изправи отново на крака икономиката на града и да съживи културният сектор, силно пострадал от здравната криза. Кметството отпуска над 6 милиона британски лири (7 милиона евро) за инициативата, включваща фестивали, художествени инсталации, изложби и събития.
Лейбъристът Садик Хан, който в събота беше преизбран за втори мандат, обяви в речта си при встъпването си в длъжност "най-голямата кампания за вътрешен туризъм, организирана досега" в столицата.
"Мисията ми е следната: да оставя мрачните дни от последната година зад гърба ни", отбеляза той.
"Целта е животът да се върне в центъра на Лондон, който опустя заради повсеместното преминаване към дистанционна работа и затварянето на културните обекти, привличащи туристи от цял свят", каза кметът.
Столицата на Великобритания - която беше сред най-засегнатите от пандемията европейски страни със 127 000 починали - обяви в края на декември трети локдаун за една година в резултат на появата на по-заразен вариант на коронавируса в южната част на Англия.
В средата на април бяха отворени отново терасите на ресторантите и пъбовете, както и магазините за неосновни стоки в Англия. Следващият етап започва от 17 май с отваряне на вътрешните помещения на ресторантите, на хотелите, музеите и залите за спектакли, което ще позволи възобновяването на културния живот.
Строгите ограничения, спиращи пристигането на чуждестранни посетители, обаче остават в сила по границите, за да се избегне внасянето на резистентни на ваксините варианти на вируса.
Садик Хан стана през 2016 година първият мюсюлманин, оглавил западна столица. Той беше преизбран за втори мандат на местните избори на 6 май, резултатите от които бяха обявени в събота. Хан изпревари в надпреварата консерватора Шон Бейли, който е с потекло от Ямайка и мечтаеше да стане първият чернокож кмет на британската столица.
В предизборанта си кампания Садик Хан повтаряше непрестанно "заетост, заетост, заетост", в стремежа си да вдъхне нова динамика на британската столица, пострадала от пандемията и от Брекзита, който е тежък удар за могъщия й финансов сектор.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати