Събития

Правец събира музикалния елит през август

   
Правец събира музикалния елит през август

Амбициозна програма и много изненади очакват публиката на XVII издание на MоzArt фестивала в Правец. От 19 до 22 август на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец почитателите на класическото изкуство ще се срещнат с изявени артисти и с млади таланти, които правят смели първи стъпки на професионалната сцена. Наред с Моцартовите шедьоври, които традиционно ще звучат под открито небе, публиката ще има възможност да се запознае и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство.
Фокусът тази година е върху жените-творци.
Композиторите  Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова са  талантливите дами, на чието творчество публиката ще се наслади отблизо.
Мисията на фестивала е да представи както класически образци, така и  съвременните световните тенденции.
„Изразните средства, използвани от творците водят изкуството към нови естетически пространства – това важи за всяка една епоха. Нима Моцарт или Бетовен да не са били новатори за времето си? Ще ми се публиката на нашия фестивал да е в течение на световните процеси, случващи се в наше време.“ - казва музикалният директор на фестивала проф. Борислава Танева.
Световната премиера на камерната опера „Каменният пир“ поставя началото на форума на 19 август. Постановката на Държавна опера – Стара Загора ни препраща към Моцартовата опера „Дон Жуан“  и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатата опера.
Музиката е дело на световнопризнатата българска композиторка Албена Петрович-Врачанска. Либретото е на известната българска писателка Яна Букова. Режисьор - Огнян Драганов.
Вера Немирова, чиято успешна кариера в Западна Европа я поставя сред водещите оперни режисьори ще се срещне с публиката на 20 август. В традиционната „Среща с автограф“ тя ще разкаже интересни истории от своя творчески път.
Вера Немирова ще режисира и спектакъла „В очакване на Моцарт“ на 21 август с участието на изявени студенти от Националната музикална академия, която тази година чества 100 години от основаването си.
На 20 август Drop Down Community - камерният струнен състав, който завладя сърцата на публиката през 2020 г., е подготвил стилна програма с творби от Моцарт, Пиацола, Респиги и Добринка Табакова – щатен композитор на Оркестъра на BBC, провъзгласена от списание Culture Trip за един от 10-те композитора които преосмислят класическата музика.
Специален гост е виртуозната българска цигуларка Лия Петрова.
Най-младите музикални дарования от Правец ще представят таланта си на 22 август с концерт-матине в читалище „Заря – 1895“.
Закриването, по традиция е на площада пред Общината с балетния спектакъл „Opera-Diva” на балет „Арабеск“, с участието на примата Веса Тонова и по идея и хореография на Мариана Крънчева. Спектакълът обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай“. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати