Новини Събития

Община Каварна ще развива в следващите години туризъм на преживяванията

   
Община Каварна ще развива в следващите години туризъм на преживяванията

Община Каварна ще се ориентира в следващите години към туризъм на преживяванията. Това предвижда подготвеният план за интегрирано развитие на общината до 2027-а, който е предложен за обществено обсъждане.
Туристическата индустрия, заедно с търговията и транспорта като съпътстващи дейности, формира 65 на сто от приходите и 40 на сто от заетостта в общината, но уникалните природни ресурси - въпреки капитализиране на дивото крайбрежие като запазена марка на региона - не се използват пълноценно, се отбелязва в стратегическия документ. Туризмът на преживяванията ще привлича българи и чужденци с неповторими пейзажи, с атракции и специфични традиции в местния бит. За да бъде удължен сезонът, заедно с морския туризъм общината ще развива и селски в къщи за гости в Българево, Свети Никола, Камен бряг, Топола, Божурец. Научно-познавателни турове ще поведат туристите в защитените територии "Калиакра", "Яйлата", "Степите", във влажните зони "Тауклиман" и "Болата". Орнитоложките маршрути ще популяризират Долината на авлигите, природолюбителите ще могат да наблюдават и заснемат не само птици, но и делфини в крайбрежните води. Голф-, яхтинг- и ловен туризъм също са част от новата програма, която ще търси и по-елитни сегменти на туристическите пазари.
Местната общност може да отправи препоръки по плана за интегрирано развитие през новия програмен период на публичното обсъждане, което ще се състои на 17 май в Каварна./ БТА

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати