Новини Събития

Бургас има потенциал за развитие на медицинския туризъм

   
Бургас има потенциал за развитие на медицинския туризъм

Бургас и областта имат потенциал за развитие на медицинския туризъм, който да бъде съчетаван с морския туризъм. Това обяви доц. Златина Караджова, преподавател към катедра „Маркетинг и туризъм“ към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас по време на семинар в рамките на туристическата борса „Вашата ваканция 2021“, която продължава и днес в града. Съчетаването между двата туризма ще доведе до повече чужди туристи извън късия летен сезон. По този начин можем да запълваме празнотата през останалите месеци, обясни Караджова. Според нея Бургас предлага добра медицинска база, услуги и разполага с качествени лекари. Освен това осигурява и многобройни кадри в туризма.

„България трябва да сключи договори с повече здравни каси в Европа, които да признават лечението у нас“, допълни тя. Освен това да бъдат сключени клъстерни договори между туроператорите, хотелите, лечебните заведения и браншовите туристически организации.

Доц. Антоанета Грозева, директор на Медицинския колеж към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ обяви, че Бургас и регионът са известни още с минералната вода и лечебната кал, които са предпоставка за развитие на балнеологията и СПА туризма. Бургаските минерални бани датират от 3-4 в. пр. Хр. В града има два минерална басейна с олимпийски размери, които са в окаяно състояние и трябва да бъдат възстановени. Те са обрасли с храсти и дървета и в момента трудно могат да бъдат намерено местоположението им ако не ги помнят хората, каза Грозева.

Минералната вода в Бургас е 40-42 градуса и е с питейни качества. В Поморие минералната вода също не се използва достатъчно от хотелите. Местното население пълни тубите, което например не може да бъде видяно в Карлови вари, обясни доц. Грозева. Освен това градът предлага истинската солена минерална вода, която вече е хит за възстановяване и лечение по света. Тя също използва от много малко хотели. България е богата на лечебна кал, която се добива от Поморийското и Атанасовското езеро. Процедурите между минералната вода и лечебната кал са много ефективни. Лечебният ефект държи 6 месеца, но трябва да се направят минимум 14 процедури. Поморийското и Атанасовското езеро са природни богатства на България. Те трябва да се опазват, защото само те образуват лечебна кал у нас, подчерта преподавателят. Лугата от Поморие вече се използва във всички СПА центрове в страната.

Мирослав Иванов, Бургас



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати