Новини Събития

Румъния също махна карантината за пристигане от България

   
Румъния също махна карантината за пристигане от България

Българските граждани, които пътуват за Румъния, вече няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19.

По информация на посолството ни в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качван​е в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). След имунизацията трябва да са изминали най-малко десет дни преди пристигането в страната. Поставянето на ваксината се доказва със съответен документ.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории граждани, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на хора, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача. Сред изключенията от карантината са и пилоти на самолети и летателни екипажи, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

Във всички останали случаи важи 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

 При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати