Новини Турагенции

Летищата, чуждите туроператори и хотелиерите предлагат спешни мерки за летния сезон

   
Летищата, чуждите туроператори и хотелиерите предлагат спешни мерки за летния сезон

Летищата Варна и Бургас, представителите на чуждите туроператори у нас и големите хотелиери предлагат спешни мерки за спасяването на летния сезон 2021 г. Те изпратиха писмо до служебния премиер ген. Стефан Янев и до министрите на туризма доц. Стела Балтова, на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров, и на външните работи Светлан Стоев. Бизнесът иска график на дейностите, които ще бъдат изпълнени в туризма за период от 2 месеца, през който ще действа служебното правителството. 

“Уверяваме Ви, че сме предприели всички действия според възможностите и компетенциите на всеки един от нас, за активното привличане на туристи и промотирането на българското Черноморие като безопасна и атрактивна туристическа дестинация. Летищата Варна и Бургас първи в България получиха престижната ACI Airport Health Accreditation, комуникация на основните пазари на индивидуалните мерки за безопасност, предприети от страна на летища, хотели и туроператори. Използваме ефективно нашите канали на комуникация, за да информираме важните за Черноморския ни туризъм пазари. Въпреки, че официалното начало на Лято 2021 беше анонсирано за 1 май, повечето хотели по Черноморието все още не са отворили, а туроператори на основни за входящия ни туризъм пазари анулираха полетните си програми до края на месец юни. За да успеем да задържим туристическия трафик за предстоящия летен сезон е необходимо спешното вземане на конкретни мерки и с тази цел страните, подписали настоящото писмо, бихме желали да проведем работна среща с Вас и с представители на Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и Министерството на външните работи.

Бизнесът има 4 основни и спешни задачи:

  1. Облекчен режим на влизане на туристи от 1 юни 2021 г. и протокол за действие в случай на турист с установен COVID-19. Министерството на здравеопазването да допусне с цел туризъм на граждани от всички страни, вкл. Европейски съюз, Великобритания, Русия, Израел, Беларус, Молдова, Украйна и всички други клйчови за входящия туризъм по българското Черноморие и туристи да бъдат допускани на територията на страната свободно и с допълнение, че децата до 16 годишна възраст могат да влизат свободно на територията на страната, без необходимост от тестване.

Министерството на туризма да комуникира и популяризира този облекчен режим на влизане на ключовите за туризма пазари за летния сезон в периода след 1 юни. В този процес на комуникация активно ще се включат всички заинтересовани страни в Черноморския туризъм чрез своята мрежа от контакти и канали за комуникация. Необходимо е Министерството на туризма да изработи протокол и ясни мерки за действие от всички страни в туристическия сектор в случай на турист с положителен или антигенен тест. Министерство на външните работи спешно да обсъди възможността за възстановяване на полетите от/до Русия и да започне улеснена процедура по издаването на визи на руски граждани с цел туризъм. България трябва да се възползва максимално от уникалния шанс, който ни се предоставя в момента във връзка с временното преустановяване на Турция като туристическа дестинация в Русия.

  1. Спешна масирана дигитална и офлайн маркетингова кампания на основните емитиращи пазари: Русия, Германия, Великобритания, Полша, Чехия, Унгария посредством:
  • Министерство на туризма да инвестира бюджета за реклама за 2021 г. в активна маркетингова кампания на България като безопасна и атрактивна туристическа дестинация за лято 2021, която да се осъществи с незабавен ефект и да подължи в периода май-август 2021
  • Специално внимание към пазар Русия с цел да с евъзползваме от благоприятната ситуация и да възстановим възможно най-бързо този водещ пазар.
  • Активно участие на аташетата по туризъм към посолствата ни в Германия, Полша, Русия, като заинтересованите страни в туристическия бранш ще съдействат с предоставянето на рекламни материали
  • Заинтересованите страни в туристическия бранш сме готови да подпомогнем усилията на Министерство на туризма чрез организиране и провеждане на експедиентски турове на туроператори и турагенти от основните входящи пазари и журналистически турове от водещи световни медии. Силно сме заинтересовани да работим съвместно с Министерство на туризма за координиране на основните послания и най-ефективните канали за такава кампания.
  1. Организиране на приоритетна ваксинация на заетите в туризма от Министерство на здравеопазването и комуникирането й към емитиращите пазари от страна на Министерството на туризма. В процеса на комуникация активно ще се включат всички заинтересовани страни в Черноморския туризъм. По примера на нашите конкуренти Гърция и Турция да бъде съобщено на средствата за масова комуникация не само у нас, но и пред представители на чуждестранните информационни агенции, че страната има готовност да ваксинира всички жеалещи от персонала в туризма. Създаване на достъпна и ефективна инфраструктура за COVID-19 тестване на туристите от страна на Министерството на здравеопазването. Ако бъде изпълнена заявената към момента полетна програма на летища Бургас и Варна, за пиковите месеци на лято 2021, очакваме около 250 000 пристигащи пътници на летище Бургас и около 125 000 на летище Варна, като очакваме голяма част от тях да имат необходимост от тестове за COVID-19 при заминаването си. Към момента черноморските ни курорти не разполагат с такава инфраструктура. Нека институциите да си дадат сметка, че в момента в цялата страна се правят между 10 000 и 15 000 теста ежедневно и до какво може да доведе липсата на своевременни мерки към изграждането на такава инфраструктура.
  1. Министерството на туризма възможно най-скоро да публикува условията за кандидатстване за държавната помощ за туроператори от 35 евро за Фаза III от мярката, периода от 1 юни 2021 г. С този маркетингов инструмент се открояваме от конкурентите ни, но за да го приложим успешно, е необходимо възможно най-бързо да получим одобрение от Европейската комисия и да комуникираме критериите за приложимост и кандидатстване по мярката.

С голямо нетърпение очакваме да работим заедно, за да настигнем нашите конкуренти, които вече са по-добре позиционирани по отношение на ваксинация, двустранни споразумения и маркетингови усилия. Всеки ден е от значение за изключително важния туристически летен сезон 2021 г.“., пише в писмото, което е подписано от Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт АД (концесионер на летищата Варна и Бургас), Национален борд по туризъм, Албена АД, Дестинейшън туристик сървисис ООД (представител на туроператорите DER Touristik и ITS, Германия и Австрия), МТС България (представител на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и руския „Coral“), СЛР-холидей-сървис (представител на германския туроператор Schauinsland Reisen), Сънтурс (представител на германския туроператор Alltours), Съюз на собствениците в Слънчев бряг, Варненска туристическа камара, Бургаска регионална туристическа камара.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати