Транспорт

Зелените в Германия искат да премахнат евтините и късите полети

   
Зелените в Германия искат да премахнат евтините и късите полети
  news.bg

Ако оглави следващото германско правителство, Аналена Бербок иска да оскъпи летенето със самолет и да премахне полетите на къси разстояния. "В перспектива тях няма да ги има", заяви тя в интервю за "Билд ам Зонтаг".

Нечестно е с пари на данъкоплатците да се субсидират самолетните полети, а в същото време пътуванията на дълги разстояния с влак, особено когато трафикът е много натоварен, да са така скъпи, каза още Бербок и добави: "За едно семейство пътуването с влак трябва да е по-евтино от летенето на къси разстояния".

"Грешен подход"

И още: ако Бербок бъде избрана за канцлерка, няма да има и евтини полети като тези до Майорка за 29 евро. „Всеки може да ходи на почивка където си иска. Но ако полетите бъдат обложени с екоданък, на дъмпинговите цени ще бъде сложен край“, убедена е Бербок.

От ХДС незабавно отхвърлиха идеята. „Ясно е, че въздушният транспорт трябва да даде своя принос в защита на климата. Но забраната на полетите на къси разстояния и сериозното поскъпване на въздушния транспорт са грешен подход“, заяви заместник-председателят на фракцията на ХДС в Бундестага Улрих Ланге. Според него по-разумно би било да продължат усилията за декарбонизиране на въздушния транспорт чрез горива с ниски емисии на въглероден двуокис.

Свободните демократи (СвДП) също пледират за такива решения. А представителят на партията Марко Бушман дори определи предложението на Бербок като пример за „фетишизма към забраните“ на Зелените.

Бербок настоява също така за оскъпяване на въглеродните емисии. „Пътуването с кола обаче трябва да си остане по джоба на всеки“, уточни Бербок. Лидерката на Зелените е наясно, че много хора, особено живеещите в селските райони, са зависими от този вид транспорт. Затова всички, които не могат да си позволят електромобил, трябва да бъдат подпомогнати.

Според предложението на Бербок, приходите от цената на въглеродните емисии трябва да се връщат обратно при хората под формата на енергийна помощ за всеки гражданин. „Който отоплява огромна къща и кара мощен автомобил, който харчи много бензин, трябва да плаща за това през цената за въглеродни емисии“, обяснява Бербок. И обратното - семействата с ниски и средни доходи трябва да извличат ползи от оскъпяването на въглеродните емисии.

Още идеи и планове

Аналена Бербок ще настоява и за това: новото строителство да е задължително със соларни панели на покрива. А първият лансиран от нея закон ще носи името "Спешна програма за защита на климата".

Ако бъде избрана за канцлерка, Бербок ще иска и реформиране на т.нар. спирачка за поемане на нови дългове - за да бъде инвестирано повече в "добри болници и добри училища". Освен това Бербок смята да вдигне данъчната ставка за печелещите над 100 000 евро годишно.

Що се отнася до възможните коалиционни партньори - засега Бербок не дава еднозначен отговор. Само уточнява, че Зелените биха поканили на разговори всички демократични партии - с изключение на „Алтернатива за Германия“. Накрая всичко ще зависи от това колко пресечни точки ще имаме, заяви Бербок.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати