Новини Събития

Египет готви мащабно събитие за откриването на новия голям музей

   
Египет готви мащабно събитие за откриването на новия голям музей

Церемонията по откриването на Големия египетски музей до пирамидите в Гиза ще бъде изненада и няма да отстъпва по пищност на парада на царските мумии от 3 април, пише "Дейли нюз Иджипт", цитирайки министъра на туризма и по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани, който участва в Арабското туристическо изложение (Arabian Travel Market) в Дубай.

По думите му изборът на дата за събитието ще зависи от здравната ситуация в глобален мащаб.

Големият египетски музей, който се изгражда върху площ от над 480 хиляди кв.м, ще бъде най-големият в света, посветен на една цивилизация. Очаква се да бъде завършен и открит до края на 2021 г.

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие.

Ел Анани отбелязва, че "Златният парад на фараоните", с който в Националния музей на египетската цивилизация в Кайро бяха пренесени мумиите на 18 фараона и четири царици, е провокирал интерес не само към музея, но и към Египет като туристическа дестинация.

Три милиона души от над 20 държави са посетили страната след възобновяването на туристическите пътувания през миналия юли, като броят на туристите през април т.г. е близо 50 процента от средната стойност за 2019 г., казва министърът, цитиран от БТА.

Междувременно "Иджипт тудей" съобщи, че екип от реставратори и археолози е завършил инсталирането на третия саркофаг на Тутанкамон в Големия египетски музей. Работата по разопаковането и почистването е продължила 14 часа.

Предстои пренасянето на първия и втория саркофаг, като научната документация вече е изготвена. Тя включва рентгенови снимки, фотографии и видеозаснемане на артефактите, както и подробен доклад за състоянието им.

Първият саркофаг на Тутанкамон е най-големият експонат от съкровищата му с тегло 2600 килограма.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати