Новини

Турска делегация в Москва опитва да привлече руските туристи

   
Турска делегация в Москва опитва да привлече руските туристи

Делегация, водена от министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой, замина за Москва, за да обсъди с колегите си ограниченията за полети, наложени от Русия - най-големият източник на посетители в Турция, съобщава marica.bg.

В делегацията от 10 членове бяха Ибрахим Калън, говорител и съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган и заместник-министърът на здравеопазването Толга Толунай, съобщава Агенция Демирорен.

Преди месец Русия спря внезапно повечето въздушни полети до юни, като се позова на нарастващите инфекции с COVID-19 в Турция.  Анкара заяви, че решението на Москва да спре полетите блокира плановете на 500 хил. руски туристи, които са се надявали да посетят Турция през периода от април до юни. Турция прие 2,1 милиона руснаци миналата година и около 6 милиона през годината преди пандемията.

Правителството обяви пълен локдаун в цялата страна миналия месец до 17 май, за да ограничи пандемията и да помогне за спасяването на туристическия сезон и притока на чуждестранна валута, което е от решаващо значение за икономиката на Турция. В резултат на мерките ежедневните Covid-19 случаи спаднаха с 6 пъти за месец. Турската делегация ще обсъди и доставката на руската ваксина Спутник V COVID-19, се казва в съобщенията.

В края на април Турция обяви, че е подписала сделка за 50 милиона дози ваксина Спутник V, които ще започнат да пристигат този месец. Очаква се пратката да бъде завършена в рамките на шест месеца. Турция издаде разрешение за спешно използване на руската ваксина. Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за маркетинга на Спутник V, заяви миналия месец, също че турска фирма ще произвежда ваксината в своите заводи. Около 11,2 милиона души в Турция са напълно ваксинирани, или 13% от населението, като 15 милиона са получили първа доза.

Въпреки че чуждестранните туристи са намалели с 54% на годишна база през първото тримесечие, министъра на туризма Ерсой заяви, че рязкия спад на коронавирусните инфекции и нарастващия процент на ваксинирани в страната, е надежден знак за добър летен сезон. Министърът заяви, че страната ще открие туристическия сезон от 1 юни и че Турция ще може да постигне целта си от 30 милиона чуждестранни посетители тази година, два пъти повече от миналата. Приходите от туризъм са спаднали с 65% през миналата година. Туристическата индустрия представлява до 12% от икономиката на Турция.

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати