Хотели

Хотелиери от Слънчев бряг искат помощ от правителството

   
Хотелиери от Слънчев бряг искат помощ от правителството
  YouTube

Хотелиери от Слънчев бряг призоваха правителството за помощ. Пред Нова телевизия Теодор Пастърмаджиев, който е член на Управителния съвет на Съюза на собствениците, каза, че в тези трудни времена работещите в туризма се нуждаят от това държавата да ги подпомогне за привличане на чужденци. 

„Ще има хотели, които няма да отворят врати. Все още не знаем колко ще са те, но имаме нужда от помощ за международния туризъм“, добави той.

„Когато един софиянец изпие бира в Слънчев бряг, това е тази напитка, която не консумира в София по същото време. Ефектът за българската икономика в случая е неутрален. Когато един англичанин си вземе бира в курорта, това е директен приход в българската икономика. Затова международният туризъм е изключително важен за българската икономика“, обясни Пастърмаджиев.

„Имаме нужна от комуникации от страна на държавната администрация с нашите външни партньори. С това сами не можем да се справим“, добави той.

Пламен Панайотов, който пък е представител на туроператорите, обясни, че имиджово България не стои никак добре пред своите партньори от Европа. 

„Какви са новините, които тези хора получават от нас? Доскоро смъртността от коронавируса у нас беше една от най-високите и оглавявахме негативна класация. Изоставаме с ваксинацията. Имаме проблеми с влизането на децата в България. Едва на 29 април се облекчиха мерките, а това е изключително късно“, коментира той. 

„За нас всички туристи са важни. За българския туризъм за необходими всички туристи от всяка една страна. Нужна ни е организационна подкрепа, за да имаме приличен сезон“, заяви Панайотов. 

„Надяваме се до края на май да излезе продължението на програмата за подпомагане на туроператорите, т.е. така наречените 35 евро за чартърна седалка. Призовавам държавата да помисли и за автобусните оператори“, добави той.

„Вчера Румъния ни извади от черните списъци, но за да се върне един турист от България, той трябва да предостави резултатите от PCR тест. Не би било лошо държавата да подпомогне за тези тестове“, каза още Пламен Панайотов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати