Анализи Новини

Браншът се възмути от появата на Крушкова като експерт в туризма

   
Браншът се възмути от появата на Крушкова като експерт в туризма

Туристическият бизнес силно се възмути от появата през последните дни на бившия председател на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, която е представяна като експерт в бранша. Тя управлява институцията от 2007 до 2009 г., когато беше уволнена от премиера Бойко Борисов. Нейн заместник в агенцията беше доц. Стела Балтова, която сега е служебен министър на туризма.

„Явно Крушкова си търси някаква позиция в сегашното правителство. Какъв експерт е и кой бранш представлява“, коментира представител на бизнеса пред TravelNews. Според него вероятно се “натиска“ за зам.-министър на туризма. Стела Балтова обаче категорично не искала втори зам.-министър. Тя ще работи само с Даниела Стоева, която вече беше на значена на поста и до преди година оглавяваше Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според друг представител на бизнеса, Крушкова е активизирана като говорител на Балтова и правителството.

„Анелия Крушкова беше директор на Държавната агенция по туризъм. През последните 7-8 години не съм чувал да се занимава с туризъм. Странно е да излиза да говори тя, а не министър Стела Балтова при положение, че най-сериозните проблеми са в този сектор“, каза проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Според него не е лошо да има второ мнение в публичното пространство, но въпросът е кой го дава и защо. Балтова ще ни събира чак в четвъртък, като ефектът ще бъде нулев от срещата след като ще присъстват представители на всички сдружения. Тя не иска индивидуални срещи с никой и не дава интервюта, за да видим как ще реши проблемите. В момента трябва да се работи тясно с бизнеса. Нямаме нужда от някакви големи стратегии, подчерта Рачев.

В последните дни Крушова обиколи доста медии. Днес беше в сутрешния блок на БТВ, а след това и в ТВ и радио „Европа“. „Току-що изслушах по радио „Европа“ Анелия Крушкова - бивш шеф на сегашната Шефка на туризма Стела Балтова. Не коментирам чиновнически преразкази. Обръщам се обаче  към журналиста Михаил Кръстев /май той водеше интервюто/ и към  Георги Харизанов /шеф на радиото/ - Уважаеми господа, спрете да каните по въпросите на туризма разни бивши и настоящи 24-каратови чиновници и калинки със съмнителна квалификация в този сложен сектор. Да напомня,че в никоя европейска страна не се назначават на висши постове в туризма чиновници както е при нас, а бизнесмени“, коментира в своя фейсбук профил Димитър Семерджиев, доктор по икономика на туризма, дългогодишен директор на „Туристконсулт“ ООД и имащ 78 научни публикации, в това число и на пет чужди езика в специализирани списания по туризъм. Той е специализирал в Университета в Сент Гален /Швейцария/ по предприемачество в туризма.

Самата Анелия Крушкова заяви, че няма какво да коментира, защото заради бранша е такова положението в туризма. По отношение на зачестилите изяви посочи, че е канена и затова отива в медиите. Тя завършва висшето си образование във ВИИ „Карл Маркс“ със степен Магистър по специалност „Икономика и управление на транспорта“ през 1985 г. Специализира маркетинг и мениджмънт в Германия, бюджетиране и контрол в Швейцария. Владее немски, английски и италиански езици. Работи в спедиторските фирми „Деспред“ и „Милицер и Мюнх“ като спедитор. От 1997 г. до 2003 г. е управител на спедиторската фирма „Данзас“ ЕООД. Съосновател е на Българо-италианската търговска камара и на Бизнес-клуб „Жените-мениджъри в България“, член е на българо-щвейцарско дружество. В периода от 1 август 2003 г. до 2 септември 2005 г. е заместник-министър на транспорта и съобщенията при Николай Василев. Изведнъж след дългата кариера в транспортния бизнес, на 1 февруари 2007 г. изненадващо беше назначена за председател на новата Държавна агенция по туризъм без никакъв опит в бранша. Това се случи по време на тройната коалиция. Според медийни публикации от това време е смятана за близка на бившия лидер на БСП и премиер Сергей Станишев, тъй като е бивша съдружничка във фирма с неговата съпруга Моника Станишева. Уволнена е от Бойко Борисов на 25 ноември 2009 година.

По време на управлението на Крушкова изригна огромен скандал през 2009 г. с фирмата „Едита Груп“ ООД, която спечели обществена поръчка на Държавната агенция по туризъм за обновяване на туристическия онлайн портал на България (http://www. bulgariatravel.org/) на стойност 2 млн. лв. Много скоро след като проектът бе обявен публично, се зароди сериозен дебат около размера на сумата, който скоро прерасна в скандал. Представителите на българския ИТ сектор споделиха, че 2 млн. лв. е прекалено голяма и ненужна сума просто за доразвиване и обновяване на вече съществуващ сайт. Освен това според тях критериите към потенциалните кандидати за поръчката са нереалистично високи, имайки предвид естеството на проекта. Според „Дневник“ това е породило съмнения за корупция и в рамките на 5 месеца са подадени над 7 сигнала до съответните институции, включително и до Комисията за борба с корупцията. Цената на този проект е изключително висока и в международен контекст. Пълното изграждане на туристическия портал на Дания например е струвало 800 000 евро, което е с 400 000 евро по-малко от обществената поръчка, спечелена от „Едита Груп“, която, отново подчертаваме, не е за изграждането на нов уебсайт, а за обновяването на вече съществуващ такъв. В крайна сметка поръчката е анулирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а председателят на ДАТ Анелия Крушкова бе освободена от позицията си.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати