Турагенции

Тръгват чартърите на Абакс за почивки в Тунис

   
Тръгват чартърите на Абакс за почивки в Тунис
Курортът Ясмин Хамамет
  Снимки: Абакс

На 22 май 2021 г. започва чартърната програма на туроператора „Абакс“ за почивки в Тунис. Това съобщи за TravelNews Георги Пасев, маркетинг мениджър на компанията. Полетите ще бъдат осъществявани всяка събота до 6 ноември 2021 г. с българската авиокомпания „Бългериън ер чартър“. В момента туроператорът предлага екскузивна оферта с безплатна почивка за деца до 12 години за полетите на 22 и 29 май. Настаняването е в петзвездния хотел TUI Magic Life Africana 5* premium в курорта Хамамет със страхотен плаж, потънал в зеленина, с анимация за малки и за големи, немски стандарти за чистота и качество на храната. Цената за възрастен е 1232 лв. на човек с включени самолетни билети, багаж, летищни такси, трансфери и 7 нощувки на база all inclusive. В пакета влизат още медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс от Евроинс, с покрит риск за COVID-19; застраховка отмяна на пътуване с Евроинс с покрит риск за COVID-19 или положителен PCR тест преди отпътуване. Не влизат PCR тестовете на отиване и връщане, но от „Абакс“ осигуряват голямо намаление в лаборатория „Рамус“ при само 50 лв. за възрастни и деца над 5,99 г.

В Тунис групите се обслужват на български език от лицензирани екскурзоводи, с дългогодишен опит в страната. Местният партньор на туроператор „Абакс“ е Tunisie Voyages, партньор на германския концерн TUI Group, което гарантира перфектно обслужване по немски стандарт, обясни Георги Пасев.

За целия летен сезон има оферти, които започват от 560 лв. на човек с включени самолетни билети, багаж, летищни такси, трансфери и 7 нощувки на база all inclusive. Те са за хотел Zodiac Hotel 4* STANDARD, който е разположен в сърцето на курорта Ясмин Хамамет, на 300 метра от плажа, и на 400 метра от новата медина, Costa Mall и тематичния парк Cartage Land. Това е малък, уютен и гостоприемен хотел с реновирани стаи, закрит и открит басейн с мини аквапарк за малки и големи.

Тунис от години предлага арабска екзотика, история и добри крайбрежни хотели на наистина достъпни цени. Страната има повече от хиляда километра крайбрежна ивица и има достатъчно плажове със златист пясък за всички. Друг плюс е, че курортните градчета не са само комплекси, а са живи градове с исторически центрове, традиционни кафенета и останки от миналото. Дори и да отидете на море в Тунис през октомври, морската вода е все още топла, а това никак не е малко.

В страната ви очакват пъстра и многовековна история, невероятен избор от културни и природни забележителности, чудесни плажове, оазиси сред пустинята и много незабравими мигове. Ще имате възможност да посетите истински африкански зоопарк, да разберете какво е да яздиш камила и дори да карате АТВ в пустинята.

Тунис, заедно с Алжир, Мароко и Западна Сахара, е част от т. нар. район Магреб. Плодородните долини и равнини и заобикалящите ги планини се сблъскват с романтиката на безкрайната пустиня Сахара. Тя заема цели 40% от площта на Тунис. Най-високият връх е Джебел Шамби (1 544 m.), а средната надморска височина е около 700 m. Столицата на страната също носи името Тунис и се намира в северната ѝ част, на бреговете на Туниското езеро и Средиземно море. Най-предпочитаните курорти са Хамамет, Сус, Порт Ел Кантауи и др. Те са разположени в северозападната част на страната и перфектно съчетават арабското, берберското и ислямското наследство на слънчевия Тунис.

Историята на Тунис е богата и древна, че трудно би могла да се разкаже накратко. Най-ранните свидетелства за човешка активност в региона датират още отпреди 200 000 години (Каменната епоха). Коренното население, берберите, които и до днес живеят тук, обитават земите на Тунис и Северна Африка от край време. Те често са споменавани в древни египетски, гръцки и римски източници. По-късно, около 12 век пр. н. е., там се настаняват и финикийците, които през 9 век създават легендарния град Картаген. Легендата разказва, че негова основателка всъщност била царица Динона. След като брат ѝ Пигмалион убил нейния съпруг, тя била принудена да бяга с хората си от Финикия и потърсила убежище в Северна Африка. Тук тя сключила една на пръв поглед странна, но изключително изгодна сделка с тогавашния берберски крал Ярба. Закупила земя от него, като имала право на толкова площ, колкото била голяма една волска кожа. Хитрата финикийска царица обаче нарязала волската кожа на тънки ивици и оградила достатъчно земя за да се установи с всичките си хора. Така възникнал града, който днес познаваме като Картаген. Всъщност името му идва от финикийското „карт хадаш“, което означава „нов град“.

Картаген процъфтява и бързо се превръща във водеща политическа и икономическа сила на Средиземноморието. Дори основава свои колонии и постепенно започва да съперничи първо на Сиракуза, а после на Рим. Така Картаген ще се превърне в основния конкурент на Римската империя по това време, което ще доведе до така известните исторически Пунически войни. Може би сте чували за израза „Картаген трябва да бъде разрушен“. Фразата е изречена от римския политик Марк Порций Катон Стари, който в последните години на Пуническите войни винаги завършвал речите си в Римския сенат с думите „Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен“, дори когато изобщо не ставало дума за Картаген. През 146 пр.н.е. след края на Третата пуническа война градът действително е опожарен и разрушен до основи от римляните.

Последвал обаче и втори период на разцвет. След като градът бил напълно унищожен, римляните решили да го издигнат наново, но този път като Римски Картеген и по римски градоустройствен образец. Постепенно предходната му слава се възвърнала, а римският град станал четвъртият по значение в цялата империя след Александрия и Антиохия, превръщайки се в столица и на първата извъневропейска римска провинция – Африка.

Впоследствие Тунис бива завладян последователно от няколко империи. През 534 г. минава под властта на Византия, през VІІ в. – на Арабския халифат. Страната се превръща във важен център за Ислямския свят. След редуващи се периоди на относителен покой и опустошителни набези, през 16 век Тунис е завладян от испанците, а през 1574 г. става част от Османската империя.

През 1881 г. Тунис е окупиран и от Франция и е превърнат в нейна колония. Тогава се зараждат националноосвободителни движения и възникват първите национални организации. След поредица от окупации и активни движения за независимост, през 1963 г. Тунис е напълно освободен и се превръща в самостоятелна република.

Днес страната е една от най-добре развитите държави в Африка и с интересното си съчетание на история, култура и природа привлича хиляди туристи всяка година.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати