Новини Турагенции

Аква тур пуска за първи път Другата Турция - обиколна програма из Черно море

   
Аква тур пуска за първи път Другата Турция - обиколна програма из Черно море

Един от големите туроператори – „Аква тур БГ“ пуска за първи път чартър „Другата Турция – обиколна програма из региона на Черно море“, съобщи за TravelNews Румяна Юксел, управител на компанията. До момента повечето чартъри до Турция са насочени към курортите Кушадасъ, Бодрум, Мармарис и Анталия, които са на брега на Егейско море и съответно на Средиземно море. Турските курорти са слабо познати за българите, но крият своята красота и история, обясни Румяна Юксел. 

Туроператорът предлага две дати – първата е на 22 юли 2021 г., а втората около септемврийските празници – на 3 септември 2021 г. Цените започват от 419 eвро на човек в зависимост от избрания хотел. В пакета влизат самолетен билет София – Трабзон – София, летищни такси, багаж, 3 нощувки в хотели 3* или 4* на база закуска и вечеря, екскурзионна програма с лицензиран екскурзовод на български език, медицинска застраховка при Ковид - 19 с покритие 10 000 евро. Всички обиколки, посещения и екскурзии се провеждат с лицензиран автобус

Още с първите стъпки на Трабзон – това прекрасно място, туристите ще имат една автентична закуска в заведението Zigana Yoruk, което е разположено върху скала, от където се открива невероятна гледка към града и Черно море, подчерта управителят на „Аква тур БГ“. Без да се губи много време, заредени с енергия, се продължава с панорамна екскурзия на Трабзон. Градът е в основата на няколко държави в дългата си история и е бил столица на Империята в Трапезунд между 1204 г. и 1461 г. 

Обиколката на града започва с посещение на Кьошка/къщата/ на Ататюрк. Според исторически сведения, Мустафа Кемал Ататюрк (бащата на турската нация) остава в имението 2 пъти – един път през 1924 и още един през 1937г. Именно тук той решава да напише завещанието си. Днес сградата е паметник на културата от национално значение и в нея може да се усети духа на типичните турски/ориенталски орнаментика и архитектура. Продължава се към един от най-известните исторически обекти в града - цървата Света София. Тя е била построена от византийския император Мануел Първи Комнин, който търси спасение тук след превземането през 1204 година на Константинопол от кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход. След като превзема града, Султан Мехмед Завоевателя разрешава с ферман църквата Света София да остане във владение на християните и дарява много дарове на манастира в Сюмела. Тук е прекарал младежките си години и шехзаде Селим, преди да поеме имперския престол като Султан Селим Страшни. 

Следва посещение на работилницата за изработка на злато (т.нар Казазие). Това е техника, която е типична за района на Кавказ, и може да бъде видяна само в Трабзон. Отправяме се към долината/националния парк Алтъндере, където ще имате възможност да се насладите на уникалната природа, съставена от вековни растителни видове. Спирка на най-ниската точка на долината, от където се разкриват спиращи дъха гледки. От тук се вижда и друга голяма туристическа забележителност на града – Манастирът Сюмела.  

Снимки: Аква тур

На ден 2 има ново приключение и спиращи дъха забележителности. Екскурзия по маршрут - Узунгьол – Чаената плантация Чечева – рафтинг. Езерото Уузгьол привлича със своята уникална природа, кристално чист въздух и мистична текстура. Възможност за обиколка на езерото, рафтинг и Зип Лайн/ по -желание срещу допълнително заплащане/. След това групата се насочва към една от най-големите чаени плантации в региона – Чечева. Отглеждането на чай е широко застъпено в региона на Трабзон и Ризе и както в целия черноморски регион на страната. Днес чаят е визитната картичка не само на областта, а и на цяла Турция.  

През ден 3 се посещават гр. Борчка – Долината Фъртъна – крепостта Зилкале – водопадът Паловит – горите Шимшир. Тръгва се към планината Карчал. Град Борчка е разположен в непосредствена близост до границата с Грузия, където има фото-пауза. След това се тръгва към към езерото Карагьол, което е заобиколено от великолепни долини. По желание се предлага разходка с лодка с невероятен воден цвят, образуван от отражението на заобикалящите езерото дървета върху водата. Обиколката ни се насочва към изключително красивото, известно с уникалната си природа село Чинчива. От там се тръгва към крепостта Зикале, която е била построена, за да защитава долината от нашествия, която по времето на Византийското владичество е била важен търговски път от Мала Азия към Европа. Предвидено е посещение на крепостта. Следва водопадът Паловит, който извира от Качкарлар и пада от 15 метра. Посещава се гората Шимшир, която е единствената подобна в Черно море. 

В последния ден е предвидено посещение на фабрика за производство на местния плат наречен Ризе. След това туристите имат възможност да видят какво е производството на чай, но този път ще се наблюдава технологичният процес на преработване във фабриките. От там се посещава фабрика за производството на ножове Сюрмене. Това е вид ръчно изкуство и е характерно само за района на Трабзон. 

Димо Христов 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати