Анализи

Туризмът остава сред най-тежко засегнатите отрасли от пандемията

   
Туризмът остава сред най-тежко засегнатите отрасли от пандемията

Туризмът остава сред най-тежко засегнатите отрасли от пандемията. Туристическият бранш се лута в мерките и идеите за облекщчаване на тъпуванията, които да отблокират притока на туристи от различни държави. Това е въпрос на вътрешна политика мислят част от хората, работещи в курортния комплекс „Слънчев бряг“. Други са на мнение, че мерките в целия ЕС трябва да бъдат облекчени.
 
За единни правила за пътуване в ЕС настояват туроператори и хотелиери. Само единни правила, които да не се променят ще отворят страните за посрещане на туристи, мисли председателят на Асоциацията на собствениците в туризма. "С единни правила, ние ще разчитаме на туристите от Румъния, Гърция и държави, които са от ЕС, които са постоянен контрагент на нашето Черноморие - Германия, Дания, Холандия, Полша. Реално нашия туризъм е блокиран, с изключение на малките хотели и къщите за гости."
 
Според туроператора Яница Динева за тези единни правила се настоява вече втора година. "Като член на Асоциацията "Обединение бъдеще за туризма" също изпращахме такива предложения, за да може експертите в Министерството да ги прегледат, по-бързо да ги приемат и да станат по-бързо ясни, за да може да ги представим на нашите партньори. И те да не се променят, за да има сигурност в тази ситуация."
Българският туризъм очаква с надежда, но и с тревога лятото. И този сезон бранша ще разчита основно на български туристи. Уеднаквяване на правилата за пътуване е много важно и според Клаудия Монтейро де Агиер депутат от ЕНП.
 
"Ако пътуванията и туристическата индустрия представляват 10% от брутния вътрешен продукт на ЕС, създаването на агенция, която да отговаря за сектора, има смисъл. Ако имаме европейски сертификат за ваксинация, той трябва да бъде съгласуван. Защото за хората, които пътуват има правила по летища, пристанища и други видове транспорт. Тези правила трябва да бъдат уеднаквени."
 
Според резулюция приета от ЕП за безопасно и чисто пътуване една от водещите стратегии е да има общ сертификат за ваксинация. Ваксинационният сертификат ще направи по-бъзро и по- евтино пътуването в ЕС според евродепутата от групата на социалистите Петър Витанов. 
 
Евродепутатите настояват още държавите-членки да включат туризма в плановете си за възстановяване, а ще се върне  ли темпа на развитие на сектора с мерките, които са набелязани предстои да разберем.
/БНР


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати