Новини Турагенции

Български групи обиколиха Перу, Амазония и Коста Рика

   
Български групи обиколиха Перу, Амазония и Коста Рика

Българи вече пътуват и до страните в Централна и Южна Америка, след близо година и половина спиране заради световната пандемия от коронавирус. Това съобщи за TravelNews Маргарита Минева, управител на туроператора „2М-КO турс“. В това сложно и пандемично време успяхме да организираме и осъществим успешно 2 екскурзии. Една до Перу и вариант с Амазония, и друга до Коста Рика. По програмата за Перу пътуваха 15 човека, от които четирима продължиха до Амазония. За Коста Рика групата се състоеше от 7 човека, обясни тя.

От компанията очакват до края на годината да проведат още няколко екскурзии по тези дестинации. По програмата за Перу и Амазония има предвидени дати на 21 юли, 1 септември, 18 октомври и 7 ноември 2021 г. Цените започват от 6820 лв. на човек за 16 дни. За Коста Рика има два варианта, а тръгването е на 3 декември 2021 г.

Туристите по програмата за Перу виждат столицата Лима с посещение на гроба на Писаро, Плаца де Армас, катакомбите на манастира „Сан Франциско”, разглеждане на модерния квартал Мирафлорес и бохемския Баранко, на музея за антропология, археология и история. На следващия ден се пропътуват 280 километра по панамериканската магистрала, през крайбрежието на пустинята и през плодородните долини и плантации за памук. По път се посещават руините на прединкски култури и оракула Пачакамак. Ще минете покрай живописни рибарски селца, където се спира за почивка. Има влизане в парка “Паракас”, някога дом на индианска култура със същото име, където ще се насладите на един от най-невероятните пустинни пейзажи. Паркът е естествена среда на типични за Южна Америка представители на фауната. Интересно е пътуването с лодка до Балестовите острови, най-големият природен резерват в Перу и убежище на стотици китове, делфини, морски лъвове, морски птици, фламинго и хумболтови пингвини. Фигурата Канделабро, която ще видите на полуострова Паракас, също известен и като “Трите кръста”, се смята за свързан с линиите Наска и като убежище на пирати. След двучасов тур с лодка покрай островите, продължаваме по суша до Наска, като по път се посещава Музея в Ика и оазиса Хуакачина, заобиколен от 100-метрови пясъчни дюни.

Има посещение на акведуктите на инките, които все още набавят вода от Андите в пустинните селища. Продължаваме пътешествието на 600 км. (около 10 часа) на юг към Арекипа, “белият град”, разположен в подножията на вулкана “Ел Мисти”, на 2 400 м надм.вис. Туристическа обиколка на Арекипа, вторият по големина град в Перу – Манастира „Санта Каталина”, Катедралата, Йезуитската църква, както и центъра на колониалния град. Отпътуване към Колка Каньон - Каньонът на Кондорите. При възможност – наблюдаване полета на кондорите. Продължаваме към недрата на ”същинските Анди”, към Пуно – пристанището на най – високо разположеното плавателно езеро в света, Титикака. По пътя имате шанс да срещнете представители на фауната като алпака, лами и викука, както и ще имате възможността да се насладите на типични за Андите гледки – езера.

Има разходка с лодка до “плаващите острови” Урос в езерото Титикака. Тези острови са плетени от тръстика и кал от индианците уроси, които живеят само от и на езерото, нежелаейки да имат достъп до околния останал свят и той до тях. Следва разходка по езерото с лодка и разглеждане на острова. Продължаваме на север към Силустани – прединкските погребални пирамиди, на реговете на езерото Умайо. След това се продължава към Куско. Пътят прекосява високото андинско плато, преди да се спусне в долината на р. Вилканота и стигне до “Пъпът на Света” и имперска столица Куско. На 100 км. преди Куско се посещава единственият запазен инкски култов център Ракши, посветен на бог Виракоча. . Панорамна обиколка на археологическата столица на Америка, “пъпът на света” – Куско. Столицата на Империята на инките има очертанията на тялото на пума и е запазила много от шедьоврите на инкската архитектура – Храмовия комплекс Кориканча, крепостта Саксайуаман, царемониалния център Кенко, Пукапукара и Тамбомачай – термалните бани на Инката.

Разбира се най-очаквано е посещението на Долината на инките. По по пътя за нея се разглежда Археологическата зона в Писак, посещение на индиански занаятчийски пазар в селцето Писак. Продължаваме към Оянтайтамбо през долината на р. Урубамба. Разглеждане на Археологическата зона в Оянтайтамбо. Докато се стигне до Мачу Пикчу. Има ранно отпътуване с влак до градчето Агуас Калиентес, над което се издига Мачу Пикчу - “изгубената цитадела на инките” и най-добре запазеният инкски град, достигнал до наши времена, благодарение на това, че дълго време е останал забравен сред джунглата.

На следващ ден има вътрешен полет Куско – Пуерто Малдонадо в Амазонската джунгла. Пуерто Малдонадо е градът с най-голямо разнообразие от животински и растителни видове в Перу. Настаняването е в хотел-лоджия в Амазонската джунгла. След настаняване по стаите ще посетим „Острова на маймуните“, който се намира срещу лоджият, от другата страна на р. Мадре де Диос. Място, където обитават различни видове маймуни като кафяв капуцин, маймуната саймири, седлогърбиятамарин, бял капуцин. След активностите на острова, се връщаме в лоджия. Вечерта се отива на разходка, за да видим кайманите, които обитават бреговете на р. Мадре де Диос, като е добре да си носим фенерче. С малко повече късмет ще можем да видим „капибара“, най-големият гризач, който достига тегло от 60 кг., впечатляващ вид от семейството на перуанския куй /дребен гризач, плъх/.

Предвидена е и кратка разходка с лодка в езерото Сандовал - естествен хабитат на пирани и едно от най-големите в Резервата Томбопата. След нея, местният екскурзовод ще ни разходи с лодка около един час из езерото, за да се полюбуваме на разнообразието от птици, маймуни и други животински видове като корморани, пуми, орли, маймуни ревачи, маймуни саймири, черен капуцин, тамарини и ленивци. Възможно е да срещнем семейство от гигантски речни видри, често достигащи до 2 м., които са застрашени от изчезване. Както и големият алигатор, с дължина 4 м. Една от вечерите се прави среднощна разходка за наблюдение на различни видове насекоми, амфибии, влечуги и други нощни обитатели. Групата се включва в едно от най-забавните приключения в джунглата – поход по въжена пътека в короните на дърветата. Тя дава възможност да се разгледа тропическата гора от по-различен ъгъл. Мостовете, издигнати на около 30 м. надм. височина позволят да се насладим на невероятните природни гледки отвисоко, включително и на панорамната гледка към река Мадре де Диос. От площадките може да наблюдаваме различни видове птици, например тукани, макао,тангари / малка песнопойна птица от семейството на овесарите/, авлига и т.н., което е едно незабравимо преживяване, каквото е цялото пътуване до Перу и Амазония.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати