Турагенции

Оборотите на туристическите агенции намаляват с 54% в първите месеци на 2021 г.

   
Оборотите на туристическите агенции намаляват с 54% в първите месеци на 2021 г.

Оборотите в сектора, свързан с туризъм, пътувания и резервации, намаляват с почти 54% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за оборотите в сектора на услугите.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. обаче има подобрение и оборотите на туристическите агенции се увеличават с 49 на сто, е видно от предварителните данни на статистиката.

Туристическият сектор беше тежко засегнат от пандемията от коронавируса и ограничените пътувания през последните месеци. Кампанията по ваксиниране и намаленият брой активни случаи в Европа обаче обещават съживяване на туризма през летните месеци.

Ръст от 28% на годишна база отбелязват и компаниите, ангажирани с архитектурни и инженерни дейности, показват още календарно изгладените данни на НСИ.

Традиционно в месеците на ограничения растяха оборотите на компаниите, ангажирани с куриерски услуги. Данните на НСИ показват, че през първото тримесечие на 2021 г. оборотите в сектор "Пощенски и куриерски услуги" се увеличават с 25,3% на годишна база. Спрямо предходното тримесечие ръстът е от 8,5 на сто.

Като цяло най-голям ръст имат оборотите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - с 15,8% спрямо първото тримесечие на 2020 г. Спрямо предходното тримесечие оборотите в сектора на създаване и разпространение на информация се увеличават с малко над 9 на сто.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати