Хотели

Спа, адреналин и родопско гурме за гостите на Велинград

   
Спа, адреналин и родопско гурме за гостите на Велинград

Свикнали сме да си представяме спа ваканцията като лежерно преживяване. Във Велинград обаче ви предлагат да съчетаете почивката и грижата за здравето, духа и тялото с адреналинови преживявания. Какво по-хубаво от това първо да си подариш огън в кръвта, а после да успокоиш забързания ритъм в басейна или сауната. Неслучайно, Велинград е предпочитаната от българите дестинации и въпреки кризата, клиентите избират без притеснение сигурните места за настаняване и забавленията в SPA столицата на Балканите.

Само на 3 минути от центъра на града се намира Картинг писта Велинград – една от най-добрите у нас. На нея можете да премерите сили кой е най-добрият майстор зад волана и през нощта, тъй като пистата е осветена през тъмните часове на денонощието. Или пък да научите децата си как да шофират безопасно. На пистата се допускат малчугани от 6 до 14 години с височина 125-160 сантиметра.

Ако представата ви за адреналин включва по-екстремно каране можете да се включите в сафари с руски джипове. В случай, че искате да погледнете отвисоко на света, пък можете да си подарите полет с моторен делтапланер над магичната Родопи планина. Като екстра от „Avatar Extreme Sport“ ще ви направят безплатни снимки и видео от преживяването.

Велинград е и първата туристическа дестинация, която предлага на гостите си полет с вертолет. С него ще се извисите в небесата над Чепинската котловина и ще научите всичко за историята от най-древни времена до наши дни по един изключително красив и увлекателен начин.

Над язовир Батак всеки ден, в който го позволява времето, можете да летите с моторен делтапланер-амфибия. Полетът е на височина от около 1000 метра и се прелитат 15-те километра до стената на язовира и обратно. Ако пък не си падате по висините и предпочитате друг тип адреналин – за вас е аква родеото, отново в язовир Батак. От 1-ви юни до 15-ти октомври можете да изпитате уникалната тръпка и да обуздаете 255 коня във водата.

През последните 3 години Велинград е известна освен като спа столицата на Балканите и като столица на офроуда. По няколко пъти в годината се организират международни, национални и местни прояви, състезания, както и събор за любителите на екстремните изживявания.

Тези, които предпочитат релакса по време на ваканцията, могат просто да се разходят край Велинград с колело под наем, като има голямо разнообразие от маркирани маршрути, или да посетят, намиращата се на 12 километра от курортния град пещера Лепеница, известна с интересните си скални образувания. Или пък да се включат в някое от многобройните събития, организирани през годината като Велинградските празници на културата,  Пролетно хоро, Кулинарен фестивал, Националното състезание по спортни танци за купа „Велинград“, Състезание по Мини футбол за деца, Тенис турнир „Приятели“ или пътуване с „Родопската теснолинейка“.

Ако сте с деца можете да им покажете мамутът в  плиоценския парк в близкото Дорково, да се разходите до крепостта Цепина или да ги оставите буквално да си изцапат с глина в Градската галерия, където майстори ще им предадат първите уроци по грънчарство. В комплекс Сивек децата могат да пояздят пони, да стрелят с лък или да получат първите си уроци по тенис на корт. В местния музей пък са изложени колекция от писани великденски яйца и сценичните костюми на родения във Велинград оперен колос Никола Гяуров. Или просто да се разходите с водно колело в градското езеро Клептуза. Ако пък малчуганите са фенове на водните забавления – можете да си заведете да се порадват на пързалките и водните атракции в термален аквапарк „Елбрус“, докато вие се разхлаждате в един от трите му басейна.

И ако тези десетки причини не са ви достатъчни, ще ви посочим една, която ще се окаже твърде основателна за любителите на вкусната храна. Голяма част от хотелите и ресторантите в града вече предлагат авторското меню „Вкусът на Родопите“, което включва типични ястия за града и региона. Ароматите, вкуса и подправките на баба и дядо, поднесени по модерен начин, няма как да не ви очароват. Като екстра ястията са приготвени изцяло от натурални продукти от растителен и животински произход – диви или култивирани, набрани директно от нивите, домашните ферми и горите на Западните Родопи, подправени с горски билки и аромати от Родопа планина. Сред заведенията, в които можете да го опитате са таверна Омар, ресторантите Том и Нези Класик и Чинарите.

Не пропускайте и гурме кухнята в Central bar & dinner, Djanam Steak House Velingrad, новият ресторант на шеф Андре Токев в Макси Парк Хотел & Спа, ресторант Парадайс и Garden of  Rich в хотел Рич. Ако пък предпочитате традиционни битови механи можете да заложите на ресторант Родопско село и Родопска механа Велинград. Сред другите места за наслада на небцето във Велинград са семеен ресторант Скабрин, ресторантите Россия и При киселия.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати