Новини Транспорт

Зелени автобусни коридори са решение за туристите от Беларус, Украйна и Молдова

   
Зелени автобусни коридори са решение за туристите от Беларус, Украйна и Молдова

По отношение на беларуския туристически пазар от 2019 г. насам България допусна поредица от пропуски - нашето посолство в Минск не разполагаше с никаква информация за състоянието на туристическата база и подготовка на хотелиери и туроператори за сезон 2021, като много късно започнаха контактите на консулство ни с беларуските туроператори. Другият момент, който заслужава особено внимание, е липсата на всякаква реклама по отношение на Беларус. И на трето място - при всички положения броят на беларуските туристи няма да бъде, както през 2020 г. около 740. Очакванията са за увеличение с едва 5-10%. Това заяви Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Бургаската регионална туристическа камара е внесла конкретни предложения за спасяването на беларуския пазар до служебното правителство и министерството на туризма.

"Основното предложение е създаването на зелени автобусни коридори от Беларус, Украйна и Молдова, както и от държавите от Висшеградската четворка. Това ще създаде възможността за нарастване на туристопотока и създаване на по-добра заетост на леговата база".

По думите на Иван Иванов, тъй като резервациите ще бъдат в последния момент, чартърните полети няма да бъдат на нива, забелязани през 2017-18-19 г., като ще се използва преди всичко чартирания автобусен парк.

"Следващият момент е масираната реклама и нарастване на дипломатическата дейност на служебното правителство, въпреки че сме закъсняли много, както направиха Гърция, Турция, Кипър и Египет".

От разговора стана ясно, че Бургаската и Варненската регионални туристически камари, както и българското туристическо представителство в Москва, са провели онлайн среща с редица руски туроператорски фирми, но резултатите от срещата се очакват.

"Същественият момент, който допусна нашето правителство относно руския пазар, е смесването на политиката и икономиката".

Според госта България е закъсняла значително с отварянето на визовите центрове за руските туристи.  "Не информирахме навреме какво прави браншът у нас по отношение на летния сезон", посочи Иван Иванов.

"Очакваме на 26 и 27 юни да започнат да пристигат първите руски чартъри", добави събеседникът.

"Страните, чиито туристи имат потенциала да спасят летния туристически сезон, са тези от Вишеградската четворка, от които Полша е на първа позиция, както нашите близки страни, особено Румъния, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Молдова", коментира Иван Иванов, изразявайки надежда, че през първите 10 дни на юли ще се отвори английския и германския пазар.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати