Анализи

Туристите от Беларус вероятно ще отпаднат

   
Туристите от Беларус вероятно ще отпаднат

Ковид паднемията нанесе много щети на българския туризъм през миналата година. Преди летния сезон 2021 епидемиологичните мерки се допълват и от различни политически и шпионски скандали.

За съжаление те са свързани с някои от пазарите, от които очакваме по-големи или по-малки групи туристи.

През тази седмица страните от ЕС започват да обсъждат върху кои сектори от икономиката на Беларус да бъдат наложени санкции заради принудителното приземяване на самолет в Минск и задържането на опозиционен журналист. Това съобщи ръководителят на европейската дипломация Жосеп Борел. "Отвличането на самолет и задържането на двама пътници е напълно неприемливо и ние започваме да обсъждаме налагането на секторни и икономически санкции", е каза Борел преди неофициалната среща на министрите на външните работи на държавите от ЕС в Лисабон.

А това ни кара да се замислим как това ще се отрази върху пътуването на туристи от Беларус до морските ни курорти.

Преди пет години, например,  по над 100 хил. гости от Беларус са посещавали България за почивка. След това броят им постепенно намалява, като през 2019-а е спаднал до 74 508. Основните причини за спада са визови (отсъствието на постигната договореност между Беларус и ЕС по отношение на визите) и транспортни.

Това обаче е само част от проблема с този пазар. От бизнеса съобщават, че са закъснели контактите на консулство ни с беларуските туроператори. Колкото и да е познат българския туристически пазар в Беларус, не може без реклама на това, което работи в момента у нас и какви са условията за ползването му. А и рекламата липса. Вече много сме закъснели и не е ясно дали в морските ни курорти ще дойдат и тези беларуски туристи, които посррещнахме през 2020 г.-  около 740.

А изминалата ковид година даде добър сигнал за стокообмена между България и Беларус. За пръв път двустранната търговия прескочи сто милиона долара.

През 2020 г. в сравнение с 2019 г. стокообменът е нараснал с 14.5%, като износът се е увеличил с 11.4%, а вносът е нагоре с 19.8 на сто. Търговското салдо е положително за България и възлиза на 23.6 млн.щ.долара. Износът на България се състои главно от: медикаменти, текстилни материали, електрически акумулатори, плодове и други. Тези стоки заемат малко над 70% от общия износ за Беларус. Във вносната листа от Беларус водещи позиции заемат: пневматични гуми от каучук, плочи от дървесни влакна, резервни части и принадлежности за превозни средства, автомобилни превозни средства за транспорт на стоки и други.

 Проблеми и с други пазари

Отношенията ни с Русия доста се усложниха след шпионските скандали. И нищо чудно, ако България остане извън списъка на страните, с които ще се възобновят полетите. През последните години има спад при посещенията от руски туристи у нас. През миналата година посрещнахме 50 000 гости от Русия. Но преди пандемията по над половин милион туристи от тази страна почиваха у нас, а страната беше в Топ 10.

Но и без тези проблеми закъсняхме с рекламата на курортите ни в Русия. Едва от 5 май българските консулства и визови центрове започнаха да издават визи за руски граждани.

От последните дни е новината, че нaй-гoлямaтa тypиcтичecĸa ĸoмпaния в cвeтa - ТUІ, e oтмeнилa пътyвaниятa нa бpитaнcĸи тypиcти y нac дo 27 юни. Cтpaнaтa ни остава в cпиcъĸ c pиcĸoви пaзapи зaeднo c Eгипeт, Tyниc, Kocтa Pиĸa, Дoминиĸaнa, Meĸcиĸo и Mapoĸo. А кaтo пpичинa зa oтлaгaнeтo нa пoчивĸитe нa бpитaнcĸи гpaждaни y нac и нa ocтaнaлитe няĸoлĸo пaзapa се пocoчвa "пpoдължaвaщaтa нecигypнocт oĸoлo oгpaничeниятa"./ banker.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати